Trenutačni vremenski uvjeti stvorili su idealno okruženje za razmnožavanje i virusa i bakterija.
Zdravstvene ustanove u Srbiji trenutno su pretrpane pacijentima koji boluju od upale pluća, a širenju bolesti pridonose i nepovoljni vremenski uvjeti.

U noćnim satima s 1. na 2. srpnja Srbiju je zahvatilo snažno nevrijeme. Ovaj nagli pad temperature, popraćen olujnim vjetrovima i intenzivnom kišom, utjecao je i na pojedince s već postojećim zdravstvenim problemima i na one koji su prethodno bili dobrog zdravlja. Doktorica Biserka Obradović upozorava da pad temperature od 15 Celzijevih stupnjeva, uz pad atmosferskog tlaka i oslobađanje magnetske energije, može dovesti do bolova u mišićima, napetosti i osjećaja nelagode.

Prema Obradovićevim riječima, kada osobe dobrog zdravlja osjete bolove u mišićima i nervozu, često pate i od jakih glavobolja, osobito ako imaju problema sa sinusima. Nagli pad tlaka zraka stvara pritisak u sinusnim šupljinama, što neminovno dovodi do negativnih učinaka. Osim toga, ovakvi vremenski uvjeti pogoduju toplinskom udaru zbog visoke vlage jer tijelo nema dovoljno vremena da se prilagodi na naglu promjenu. Nadalje, kod meteoropata dolazi do pada razine endorfina u ovakvim vremenskim uvjetima, što rezultira povećanjem nezadovoljstva i pogoršanjem raspoloženja. U konačnici, ovakve vremenske prilike su nepovoljne za sve, rekao je Obradović u razgovoru za Nova.rs.

S nadolazećim povratkom visokih temperatura tijekom vikenda i kasnijim prelaskom iz hladnog u toplo vrijeme, upozorila je da ovo razdoblje predstavlja rizik za srčane probleme.

Dodala je da će na temelju informacija Svjetske zdravstvene organizacije doći do nevjerojatnih gubitaka od 18 milijuna života kada se vrate visoke temperature, a srčani udari će biti vodeći uzrok. Nadalje, istaknula je važnost održavanja hidracije tijekom razdoblja povišenih temperatura kako bi se spriječila dehidracija te savjetovala pojedincima da daju prednost brizi o sebi i pridržavaju se propisanih terapija.

Osim toga, upozorila je da ovakvo vrijeme stvara optimalne uvjete za razmnožavanje ne samo virusa, već i bakterija, zbog čega su klinike preplavljene oboljelima od upale pluća.

Obradović je istaknuo važnost tjelesne aktivnosti, istaknuvši simptome koje osobe s bakterijskim infekcijama mogu osjetiti poput upornog kašlja, bolova u prsima i visoke temperature. Naglasio je i oprez na bazenima, savjetujući da se tuširaju prije i poslije kupanja te da promijene kupaće kostime. Vrijedno je napomenuti da ove mjere opreza treba uzeti u obzir, posebno kada se uzme u obzir jak kontrast između klimatiziranih soba postavljenih na 17 stupnjeva Celzijevih i vrućih vani od 35 stupnjeva Celzijevih.