Broj obolelih od gripa u Srbiji nastavlja da raste, a geografska rasprostranjenost ovog virusa u našoj zemlji je široka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, oboljenjima sličnim gripu najviše su pogođena tri regiona, od kojih je jedan trenutno prepun turista.

Najveća incidencija oboljenja sličnih gripu zabeležena je u Zlatiborskom, Pirotskom i Srednjebanatskom regionu, i to kod osoba uzrasta od 0 do 4 godine, odnosno od 5 do 14 godina. Do sada su potvrđeni tipovi virusa gripa u Srbiji: A(H1)pdm09, A(H3) i B, pri čemu je glavni virus gripa podtip A(H3).

Do sada su virusi gripa potvrđeni u Južnobačkom, Kolubarskom, Mačvaskom, Južnobanatskom, Srednjebanatskom, Raškom, Pomoravskom, Braničevu, Borskom, Zlatiborskom, Nišavskom, Sremskom, Pčinjskom, Šumadijskom, Severnobanatskom, Jablaničkom, Moravičkom, Podunavskom, Zapadnobačkom i dr. Severnobački i Pirotski okrug, koji se nalaze na teritoriji grada Beograda iu nadležnosti su Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Simptomi i oporavak:

“Kliničke manifestacije sezonske gripe su iznenadna pojava povišene tjelesne temperature, suv kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, slabost, grlobolja i curenje iz nosa. Kašalj može biti produžen, trajati dvije sedmice ili duže. Većina pacijenata sa gripom oporaviti se u roku od 7 dana od pojave simptoma, ali gripa može biti ozbiljna bolest s teškim kliničkim manifestacijama i može biti smrtonosna, posebno kod onih koji su pod većim rizikom od teške bolesti ili komplikacija od gripe, česta komplikacija je bakterijska upala pluća upozorio je ranije u „Batutu” na Telegraf.rs.

Osim vakcinacije, postoje i neke opće mjere opreza koje mogu pomoći u sprječavanju širenja virusa gripe, kao što su:

– Prilikom kašljanja i kihanja pokrijte usta i nos maramicom, a zatim propisno odložite          korištenu maramicu
– Redovno perite ruke sapunom i vodom, posebno nakon kašljanja i kihanja. Ako voda nije    dostupna, koristite proizvod na bazi alkohola za dezinfekciju ruku
– Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta
– Izbegavajte kontakt sa bolesnim osobama
– Ako ste bolesni, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakte sa drugim ljudima
– Provetrite mesto
-Pojačati ukupnu otpornost organizma -odgovarajući režim rada i odmora i ishrana bogata    vitaminima.