Pokojni Dražen Petrović, proslavljeni jugoslavenski košarkaš, tragično je izgubio život u prometnoj nesreći u 29. godini života.

Dražen i njegova djevojka bili su u društvu Hilal Edebal u automobilu tijekom nesretnog događaja koji je doveo do njegove smrti. Tek nakon što je prošlo dosta vremena odlučila je za hrvatske medije otkriti detalje tragičnog događaja.

U dobi od 29 godina obećavajuća budućnost proslavljenog jugoslavenskog košarkaša i svjetske košarkaške ikone naglo se ugasila. Prerana smrt Dražena u tragičnoj prometnoj nesreći 7. lipnja 1993. godine ostavila je u šoku javnost.

U crvenom Golfu za volanom je bila Draženova tadašnja djevojka Klara Šalanci, njemačka manekenka mađarskog podrijetla, a bila je tu i turska košarkašica Hilal Edebal koja je zadobila teške ozljede mozga; tragično, Dražen je u nesreći izgubio život.

Nakon Draženove smrti, Klara Šalanci stupila je u brak s Oliverom Bierhofom, njemačkim nogometašem. Priča se da ju je ta tragedija duboko pogodila, zbog čega se potpuno distancirala od tih traumatičnih događaja i suzdržala se od daljnjih komentara o njima.

Televizija TRT ispunila je Biserkinu srdačnu molbu da joj organizira susret s Hilal, ne znajući za tragičnu nesreću koja se dogodila. Nažalost, sudar je ostavio trajne posljedice na Hilalin mozak, što je rezultiralo amnezijom i značajnim prazninama u njenom pamćenju.

Dopustite mi da s vama podijelim priču koja pripada njoj:

U kojem ste trenutku upoznali Klaru i što je dovelo do stvaranja vašeg prijateljstva?

I prije nego što se dogodila nesreća, putevi su nam se ukrstili, još dok smo bili mladi i dijelili zajedničku ljubav prema košarci. Naš susret dogodio se u nježnoj dobi od 11 godina, i od tog trenutka nadalje, proveli smo nebrojene godine u međusobnom društvu, stvarajući istinsko i trajno prijateljstvo.

Moje sjećanje je nejasno kada je u pitanju sjedenje iza njega na stražnjem sjedalu; O ovoj činjenici imam saznanja samo zato što mi je to prenijeto i naknadno objavljeno u medijima.

Možete li navesti više konteksta ili pojedinosti o dotičnim okolnostima?

Iako je bila jedino vozilo na cesti, Klara je prekoračila brzinu kada se naš auto sudario s kamionom. Šokantno, nitko od nas nije poduzeo mjere predostrožnosti vezanja sigurnosnih pojaseva. Tragično, Dražen je izbačen iz automobila, probivši vjetrobransko staklo, što je rezultiralo trenutnom smrću. Ja sam, s druge strane, ostao u komatoznom stanju dulje vrijeme nakon nesreće.

Iako je bila kriva za nesreću, važno je napomenuti da nije imala namjeru ozlijediti ga ili mu oduzeti život. Njihova je ljubav bila jaka, a sanjali su o braku i zajedničkoj izgradnji obitelji.

Kakve ste posljedice doživjeli nakon nesreće?

Tijekom izuzetno teškog razdoblja u mom životu, imao sam sreću da sam imao nepokolebljivu podršku svojih voljenih. Dok sam ležala u komi, majka je uporno ispitivala liječnika o mojim izgledima za preživljavanje.

Što je bio primarni izvor vaše nevolje?

Ovu 47-godišnju ženu godinama muče pitanja o Petroviću, čovjeku zavidne građe i imućnosti, i njegovoj odluci da umjesto zrakoplova krene na put od Njemačke do Zagreba automobilom. Osim toga, pita se o vremenu vlastite prisutnosti u Njemačkoj u tom točnom trenutku.

Kakvi su bili vaši osjećaji kada ste saznali za želju Biserke Petrović da se sastanete s vama?

Mješavina emocija preplavila me dok sam obrađivao nevjerojatnu ideju koja mi je predstavljena. Uzbuđenje je kolalo mojim venama, ali trun nevjerice ostao je u pozadini mog uma. Međutim, uz te osjećaje, uvukao se i osjećaj nelagode dok sam razmišljao o nepoznatoj prirodi predstojećeg upita. Mučile su me sumnje, dovodeći u pitanje moju sposobnost davanja zadovoljavajućih odgovora. Žarko sam želio da očekivanja koja su preda mnom ne budu pretjerana, s obzirom na ograničenja koja nameće moja amnezija.