Puževi su prave štetočine u vrtu. U kratkom vremenu mogu napraviti nevjerojatan nered: jedu sadnice, tek iznikle biljke, salatu, mladi bosiljak, kopar itd.

Vrtlari su došli na ideju i što mogu učiniti kako bi se zauvijek riješili puževa u vrtu:

1. Kukuruzno brašno

Čini se da puževe nevjerojatno privlači ovo brašno koje je za njih pogubno. Navečer stavite limenku kukuruznog brašna u svoj vrt i ujutro ćete pronaći hrpu mrtvih puževa kako leže okolo. Činite to svake večeri dok se štetočine potpuno ne uklone.

2. Pivo

Isto tako, puževi ne podnose pivo, ali ga obožavaju. Ulijte pivo u plitku posudu, poput tanjurića za teglice i stavite je u svoje dvorište. Ujutro ćete unutra naći “utopljene” puževe, a pivo ih privlači kao pčele.

3. Ljuske jaja i talog kave

Ljuske jaja mogu zarezati puževe i ne mogu proći preko oštrih rubova, dok talog kave svojim mirisom odbija puževe. Stoga stvorite barijeru oko svog vrta pomoću ljuski jaja i taloga kave.

4. Pijesak

Pijesak oko vrta stvorit će barijeru poput ljuske jajeta. Puževi neće proći kroz nju i vaše će biljke biti sigurne.

5. Amonijak

Pomiješajte 1 dio amonijaka i 6 dijelova vode. Raspršite ovo po svom vrtu i puževi se neće ni približiti vašem povrtnjaku.

6. Vreće za smeće

Rasporedite vreće za smeće oko svog dvorišta i ulijte malo vode u njih. Privučeni vlagom, puževi će ući u vrećicu i čekati vas unutra do jutra. Što ćete sljedeće učiniti s njima ovisi o vama.

7. Prirodni neprijatelji

Jež, žaba i kokoš uništili su puža. Ako su ove životinje prisutne u vrtu, puževi mu neće prići.

8. Bakar

Ako ništa od navedenog ne pomaže, postavite bakrenu cijev oko salate ili na mjesta s presadnicama i osjetljivim biljkama. Ovo je definitivno najskuplja metoda, ali definitivno djeluje. Puž neće proći kroz bakrenu žicu. Bakar ima prirodnu reakciju na puževu sluz koja šokira štetnike, kao da kroz njih prolazi struja.

Jedini problem je što vrtni puževi neće moći izaći, pa vrtlari preporučuju da unutar bakrene žice stavite zamke od kukuruznog brašna ili piva.