Predstavljamo slatku kreaciju poznatu kao kolač od banane, desert koji se može skuhati u samo djeliću vremena – točnije manje od deset minuta – pomoću minimalističkog popisa od

Sastojci:

  • 300 g keksa (u komadu, petite beurre)
  • 10 čokoladnih krem bananica
  • 700 g kisele pavlake

Za glazuru pomiješajte:

150 grama bijele čokolade sa 100 mililitara slatkog vrhnja.

Priprema:

Biskvit možete izmrviti, a banane narezati na kockice pa ih sjediniti sa kiselim vrhnjem. Dobivena smjesa će imati gustu konzistenciju, što je sasvim u redu. Nakon što smjesu čvrsto utisnete u kalup promjera 20 cm, poravnajte je i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Za glazuru lagano zagrijte slatko vrhnje i bijelu čokoladu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj (pazite da ne zavrije). Kada se otopi, toplu glazuru pažljivo prelijte na kolač i vratite u hladnjak da se ohladi i stegne. Sutradan pređite na ukrašavanje jela štrcaljkom za ukrašavanje ukrasite ga šlagom i sitno nasjeckanim prženim lješnjacima te poslužite.

 

BONUS PRIČA:

PRIČA: Sine, ne bih da vam smetam!


Mama, slušaj me, sutra ću ti preurediti podrum i možeš sići dolje. Ajde, bolan, što će ti faliti? Moja mama je posjećivala više poznatih i jednog dana si ostavio naočale na kauču, a na njima je sjedio predsjednik suda. Idu u “tiftiku”. Što ako se ta osoba ozlijedi? Mokriš kupaonicu. Znaš li koliko je moja carnita ljuta?

– Strpljivo ga je slušala. Nije rekla ništa.

Cijeli joj je život bio u glavi. Amin i Nelmina bili su blizanci kada ga je ona rodila. Nermin nije preživio. Bolovali su dva mjeseca. temperatura. Amin je ostao. Sjeća se da je nekoliko puta bio u bolnici. Uplaši se svaki put kad mu poraste temperatura. U petom razredu dobio je žuticu i bio je u bolnici dva mjeseca.

Nisu joj dopustili da ostane s njim. Ona i Omar su iznajmili sobu i svaki dan do mraka vukli svoja umorna tijela gore-dolje hodnicima bolnice, samo da se “približe” Aminu. U školi su ga djeca često maltretirala jer je bio mnogo slabiji. Amin je bio odličan učenik i imao je najbolje ocjene u srednjoj školi. Kada je počeo studirati pravo, umire mu otac Mirsad.

Morala je raditi tri posla. Studiranje u Sarajevu je skupo. Ona mu svaki mjesec mora prijeći oko 1000 kilometara. Ona je majka. U godinama nakon što se Mirsad preselila, nije dobivala nikakvu podršku. Njena braća, Aminov amidža, imali su nekoliko firmi, ali nisu htjeli čuti za njih jer je ona bila udata za Mirsada, a ne za Nusrat, a oni su bili spremni za nju, naravno Mirsad je bio radnik bez njenog pristanka. Izabrala je Mirthu umjesto Nusrata, bogatog vlasnika lanca trgovina čija joj braća godinama ne opraštaju. Nikad nisam ni upoznao Amina.

Amin je diplomirao kao najbolji student, postao je tužilac, a ona je dobila unuku Mirhu. Čak i kad je Dean sjeo na njezine naočale, snaha ju je premjestila u podrum, gdje je prije bila samo salata.

Na vrhu je bio samo prozorčić kroz koji je ulazilo svjetlo, a ona je slomljena srca pomislila: „Ajde po snahu, ali moj Amin“? Rekla im je da ne želi ići u podrum za vrijeme ručka. Svi: “Djeco, ne želim vam biti na teretu. Vi ste ugledni ljudi. Ne želim vas sramotiti. Sutra idem u starački dom. Tamo vam želim sve najbolje.” bila neskrivena sreća na licu snahe.Tuđa djeca su bila slomljena , ne želim te osramotiti. ”

Snaha je pala na stolicu i gorko plakala, jer je on sve dao za nju. Rodbina i susjedi. Znao je da je uvrijedio svog prijatelja i znao je da riskira ljubav majke prema svom jedinom djetetu.