Milica Jovičić je poznata mokrogorska travarka koja decenijama pomaže ljudima sa gastrointestinalnim tegobama.

Baka Milika se oslanja na svoje bogato iskustvo i znanje kako bi pružila vrijedne savjete i prirodne lijekove za stanja kao što su gastritis, stomačni problemi i nadražena crijeva.

Vještinu je naučila od svoje bake i usavršila je tokom godina. Milika posebnom metodom opipa i masira akupunkturne tačke na rukama, stopalima i ispod ramena kako bi ublažila simptome i poboljšala rad želuca. Ako se ove mrlje ne vide, preporučuje pregled žuči i bubrega.

Milica koristi kombinaciju šest biljaka:

  • hajdučka trava,
  • šipka, kantariona,
  • majčine dušice,
  • nane
  • i kamilice.

Gospina trava se posebno smatra odličnim lijekom za želudac, jer pomaže u ublažavanju simptoma kao što su nadutost, stezanje u grudima i probavne smetnje. Pomaže u regulaciji probavnih sokova, neutralizira višak kiseline i zacjeljuje rane.

Šipak reguliše probavu, antidijareju i želudac. Laneno sjeme se preporučuje za poboljšanje rada želuca i probave. Sjemenke se mogu žvakati ili staviti u vodu i konzumirati prije spavanja. Podubica se koristi za liječenje oštećene želučane sluznice, čireva i za čišćenje probavnog trakta. Stimuliše rad želuca, otvara apetit i reguliše probavu.

Čuvarkuja se preporučuje i za liječenje oštećenih sluzokoža. Uz čaj od podubice, Emiya je vrlo efikasna u ublažavanju upala.

Milica Jovičić ističe da je za uspešno lečenje važno znati pravilno koristiti ove biljke i čajeve. Njeni savjeti i prirodni lijekovi pomogli su mnogim ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i kvalitetu života.