Tijekom sezone gripe i prehlade osjećamo simptome poput šmrcanja, kihanja i kašljanja. Neugodu visoke temperature i suhog kašlja prati neugodan i iscrpljujući nadražaj u grlu.

Kako bismo ublažili ove simptome, često se okrećemo pastilama, sirupima protiv kašlja ili šumećim tabletama dostupnim u našim lokalnim ljekarnama.

Bez obzira priznali vi to ili ne, ti su lijekovi često skupi i ne daju obećane rezultate kako je navedeno u uputama priloženim unutar pakiranja lijeka.

I što dolazi sljedeće? Nakon toga, povoljan je trenutak za istraživanje područja prirodnih lijekova. Ako razmišljate gdje pronaći ove lijekove, najoptimalniji izvor bi bila draga knjiga recepata vaše bake ili, što je još povoljnije, naš vlastiti blog jer smo preuzeli inicijativu da zaronimo i u carstvo bakinih recepata!

Korištenje meda pomaže poboljšati i promicati ljekovita svojstva koja se nalaze u raznim biljkama.

Med, naime, igra ključnu ulogu u umirivanju grla i služi kao moćno oružje protiv nadražene sluznice zbog svojih snažnih antibakterijskih svojstava. Nadalje, njegova prirodna slatkoća potiče proizvodnju sline, učinkovito ublažavajući nelagodu suhog grla.

1. Sirup protiv kašlja od meda i luka s pikantnim okusom

Sastojci:

Za pripremu ovog recepta trebat će vam 250 grama svježe nasjeckanog luka i 125 grama meda.

Za ublažavanje grlobolje možete pojesti češanj češnjaka ili žličicu češnjaka u prahu; za bolju prokrvljenost i toplinu tijela preporučuje se konzumacija 1 do 2 jušne žlice svježe naribanog đumbira; a za smirivanje nadraženog grla i kašlja mogu se unijeti 1 do 2 žlice korijena bijelog sljeza.

Luk nasjeckajte na željenu veličinu i pomiješajte s ostalim sastojcima. Pobrinite se da med temeljito prekrije sve sastojke i slobodno dodajte još meda ako je potrebno. Prebacite smjesu u lonac, pazeći da koristite onaj koji nije aluminijski. Poklopite lonac i ostavite da kuha na laganoj vatri oko 20 minuta.

Kako sirup ne bi zagorio, promiješajte ga svakih nekoliko minuta, a nakon otprilike 20 minuta maknite lonac sa štednjaka. Sirup procijedite, a preostalu tekućinu sačuvajte u kompaktnoj staklenci s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.

Koristite sirup prema potrebi, pazeći da ne prekoračite intervale doziranja svakih 30 minuta. Za djecu mlađu od 10 godina dovoljna je jedna čajna žličica, dok bi djeca starija od 10 godina i odrasli trebali konzumirati jednu obilnu žlicu.

Sirup od meda, limuna i maslinovog ulja učinkovit je lijek za umirivanje grlobolje i ublažavanje simptoma kašlja.

Poznato je da je kombinacija meda i limuna učinkovita u ublažavanju simptoma kašlja.

Ljepota ovog sirupa leži u njegovoj jednostavnosti – ne zahtijeva nikakvo kuhanje!

Sastojci:

Da biste napravili ovaj jednostavan sirup, pomiješajte sok od jednog limuna, žlicu maslinovog ulja i dvije žlice meda. Za ovaj recept nije potrebno kuhanje, što ga čini nevjerojatno lakim. Jednostavno dobro pomiješajte sve sastojke i smjesu prebacite u staklenu bocu. Imate mogućnost konzumiranja ovog sirupa više puta tijekom dana, uzimajući svaki put jednu ili dvije žlice.

Lijek protiv kašlja u obliku obloga od meda.

Za one koji su često prehlađeni, postoji lijek vrijedan razmatranja. Oblozi od meda mogu se stavljati na prsa i djeci i odraslima prije spavanja. Učinkovitost ovog obloga je izvanredna, s izvješćima o potpunom izliječenju kašlja za samo jedan dan.