U nizini je padala jaka kiša.

Alpski region je tokom protekle sedmice nekoliko puta bio pogođen obilnim padavinama, uglavnom pogođenim ciklonima iz zapadne Evrope i centralnog Mediterana (tj. Đenovskog zaljeva).

Posljednji val padavina zabilježen je tokom vikenda. Obilne kiše i grmljavine pogodile su veći dio Italije, uzrokujući poplave i bujične poplave. Obilne padavine su se desile i u sjevernoj Italiji, sa do 150 milimetara padavina u podnožju Alpa, te poplave i bujične poplave.

U međuvremenu, u višim predjelima Alpa na sjeveru Italije pao je jak snijeg. Snježna granica je iznad 1.000 metara nadmorske visine. Na nadmorskim visinama iznad 1.500 metara tokom vikenda su padale lokalne snježne padavine i do jedan i po metar, a mnoga područja bila su potpuno pod snijegom. Putevi su prekriveni snijegom.

Postoji i opasnost od lavina, pogotovo što je ranije padao jak snijeg, a padalo je i do pola metra snijega, tokom kojeg je već došlo do intenzivnijih lavina.

Inače, na južnim padinama Alpa najviše pada snijeg, zbog preovlađivanja jakih južnih vjetrova i topografije koja također uzrokuje obilne padavine.

Ponegdje snijeg prati i grmljavina.

Južni tok zraka donosi i dosta pijeska iz pustinje Sahare, pa je ponegdje snijeg pomiješan sa pustinjskim pijeskom, zbog čega je snijeg prljav i šaren.

Nakon Alpa i srednjeg Mediterana, val obilnih kiša i jakih pljuskova praćenih grmljavinom zahvatio je i Jadran i Denaride.

Na Alpima se početkom sedmice stabiliziralo vrijeme i narednih dana se očekuje značajnije otopljenje, ali postoji i značajan rizik od potencijalnih lavina.