Kako starite, normalno je primijetiti određene promjene na koži, uključujući više bora, tanju teksturu i promjene u pigmentaciji.

Američka akademija za dermatologiju kaže da se protiv znakova starenja možete boriti zdravom prehranom, adekvatnom hidratacijom, dobrim navikama spavanja i kontinuiranom rutinom njege kože koja bi trebala uključivati ​​svakodnevnu upotrebu krema za sunčanje i hidratantne kreme. Međutim, neki stručnjaci kažu da postoji još jedan način da se spriječi starenje kože: umjereno pijenje određenih vrsta vina.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, previše alkohola je povezano sa visokim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima, moždanim udarom, bolešću jetre, problemima mentalnog zdravlja i oslabljenim imunološkim sistemom. Međutim, nova studija pokazuje da postoji jedno vino koje nudi ogromne koristi za kožu bez rizika: dekoholizirani muškat.

Stručnjaci navode pet njegovih glavnih prednosti za kožu.
Vino ima protuupalna svojstva
Umjerene količine vina mogu imati protuupalni učinak na tijelo, što se može prevesti u blaga upalna stanja kože kao što su rozacea ili kronični dermatitis. Stručnjaci dodaju da je piće bogato antioksidansima poput flavonoida, resveratrola i tanina.

“Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, koji mogu oštetiti stanice kože i uzrokovati znakove starenja”, rekli su stranim medijima, dodajući da je ključna umjerenost.

Prema studiji koju je objavila Američka akademija za ishranu u julu 2023., ispijanje dvije čaše dealkoholiziranog muskadina svaki dan može donijeti mnoge prednosti za kožu.

Istraživači su mjerili stanje kože prije i nakon studije, uključujući markere upale i oksidativnog stresa, i zaključili da je na kraju šest sedmica koža ispitanika pokazala znakove smanjene upale.

Održava vašu kožu hidratiziranom
Studija je također otkrila da su ispitanici nakon šest sedmica pili dvije čaše dealkoholiziranog crnog vina izgubili manje vode sa površine kože. To dovodi do toga da je stara koža manje vidljiva jer hidratacija čini važnu barijeru koja štiti slojeve kože od oštećenja, napisali su autori studije.

Ovo je jedna od razlika između alkoholnog vina i dekoholiziranog vina. Dok dekoholizirano vino potiče hidrataciju kože, poznato je da alkoholna pića dehidriraju tijelo, uključujući kožu, što može dovesti do suhoće, hiperpigmentacije, bora i opuštenosti.

Može poboljšati vašu cirkulaciju krvi
Drugi način na koji ispijanje malih količina vina ili bezalkoholnog vina može biti od koristi vašoj koži je poboljšanje cirkulacije krvi. Loša cirkulacija može pogoršati određene probleme s kožom, uključujući promjenu boje kože, bore i akne.

“Vino, posebno crno vino, može pomoći u širenju krvnih sudova, čime se povećava cirkulacija krvi u koži. Poboljšana cirkulacija može pružiti više kisika i hranjivih tvari koži, promovirajući zdrav sjaj”, kažu stručnjaci.

Može pomoći regeneraciji ćelija
Vaše stare ćelije kože neprestano umiru kako bi napravile mjesto za nove, zdravije stanice koje se pojavljuju ispod. Crveno vino može pomoći vašoj koži da izgleda mlađe tako što podstiče ciklus regeneracije ćelija.

“Resveratrol ne samo da djeluje kao antioksidans i protuupalno, on također stimulira ćelijske proteine ​​zvane sirtuini. Sirtuini su uključeni u proces regeneracije stanica i mogu pomoći u popravljanju oštećenih stanica kože, čineći da vaša koža izgleda svježije i sjajnije. Mlada”, dermatolog rekao je.

Pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena
Antioksidansi u vinu također podržavaju proizvodnju kolagena i elastina, dva proteina koja su ključna za održavanje kože čvrstom i mladom.

“Ovi proteini su neophodni za održavanje elastičnosti kože i sprečavanje bora”, objašnjava dermatolog i dodaje:

“Uvijek pijte odgovorno i zapamtite da su održavanje uravnotežene prehrane, redovna vježba i stalna njega kože također vitalni za zdravlje kože.”