Stanovnici Bosne i Hercegovine svakodnevno se suočavaju s novim poskupljenjima. Poskupljuje i ono što treba i ne treba, a koronakriza se koristi kako kome odgovara. Najnoviji statistički podaci pokazuju da su namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje kućanstva poskupili za 1,1%, prijevoz za 0,7%, hrana i bezalkoholna pića za 0,5%, zabava i kultura za 0,1%. Usporedili smo cijene hrane na tržnici s cijenama u susjednoj Hrvatskoj i Austriji, novom domu mnogih naših sunarodnjaka.

Fokusiramo se na ono što je najnužnije i što je, barem za većinu ljudi, dnevna konzumacija. Primjerice, usvojili smo Konzum u slučaju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a Spar u slučaju Austrije.

Ulje

Ulje je u Austriji skuplje za 51 fening nego na našem tržištu, dok je u Hrvatskoj 42 feninga po litri.

Jaje

U sva tri slučaja za usporedbu cijena jaja uzeli smo “low budget” kako bi cijena bila uvjerljivija, a ne “premium product” ili “bio”. U Hrvatskoj 10 jaja košta 3,57 DM, u Austriji 3,70 DM, dok kod nas koštaju 2,85 DM.

brašno

Jedna od najpotrebnijih namirnica u svakom kućanstvu je brašno. Cijena brašna kod nas iu Austriji je užasna, nema nikakve primjetne razlike, a čak je i najjeftinije brašno u Hrvatskoj skuplje od austrijskog.

mlijeko

Za usporedbu cijena mlijeka nismo odabrali najpovoljniju opciju, već neke od “najrazvijenijih” proizvoda naše zemlje, Hrvatske i Austrije. Litra mlijeka stoji 1,65 DEM, u Hrvatskoj 2,05 DEM po litri, au Austriji 2,33 DEM.

Krumpir

Krompir je jedna od namirnica koja na našem tržištu nikad nije poskupjela. Trenutno u supermarketima košta 1,35 maraka, ali je u Hrvatskoj i Austriji jeftiniji. Krumpir se na hrvatskom tržištu prodaje za 1,12 maraka, a na austrijskom za 1,17 maraka.

Podsjećamo, prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 999 maraka, dok potrošačka košarica iznosi 2.524 marke. No, iako iz laičke perspektive tri osobe u obitelji moraju imati prosječnu plaću da bi podmirile osnovne mjesečne potrebe, upućeni u branšu iznijeli su drugačiji stav, piše Hercegovina.info.

Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata BiH upozorava da je kod nas prosječna plaća u Federaciji BiH 999 maraka, ali to nije primjer iz života, jer veliki dio stanovništva ima nizak standard. života, odnosno gotovo 60-65% radnika imalo je neto plaću između 600 i 650 maraka.