Urin može pružiti vrijedne informacije o cjelokupnom zdravstvenom stanju na temelju svog mirisa i boje. Nijansa urina može otkriti razinu hidracije i prehrambene navike pojedinca, dok miris također može pružiti značajan uvid u njihovo dobrobit.

Dr. Ojas Shah, profesor i urolog na Sveučilišnoj bolnici Columbia, navodi da obično urin ima jedva primjetan miris ako pijete dovoljno vode. Povremeno možete osjetiti jači miris u mokraći nego što je uobičajeno, na što može utjecati vaša prehrana ili seksualna aktivnost. Međutim, postoje i pokazatelji koji se mogu povezati s vašim cjelokupnim zdravstvenim stanjem.

Ako ne pijete dovoljno vode, možete dehidrirati. Jedan od pokazatelja dehidracije je oštar miris poput amonijaka koji se širi iz urina. To se događa jer bez odgovarajućeg unosa H2O, urin postaje koncentriraniji s otpadnim proizvodima, što rezultira tamnijim nijansama i jačom aromom. Da biste to ublažili, bitno je piti dovoljno vode kako biste rehidrirali tijelo, a miris će s vremenom nestati.
Ako tijekom mokrenja osjećate jak i neugodan miris, moguće je da imate infekciju mokraćnog mjehura ili mokraćnog sustava. Najbolji postupak u ovoj situaciji bio bi potražiti liječničku pomoć od liječnika.

Ojas Shah izvještava da je moguće osjetiti miris kave u urinu nakon konzumiranja velike količine tog napitka. Iako se ovaj fenomen može činiti kao plod nečije mašte, to je legitimna pojava. Nažalost, nije provedeno istraživanje koje bi u potpunosti razumjelo ovu pojavu, jer nisu dodijeljena sredstva za takvu studiju.

Konzumacija velikih količina luka i češnjaka ne samo da utječe na vaš dah, već utječe i na miris vašeg urina.

Utvrđeno je da konzumacija šparoga ima različite učinke na različite pojedince. Točnije, postoje oni koji posjeduju određeni enzim koji uzrokuje jak miris urina nakon uzimanja.

U prošlosti su liječnici dijagnosticirali dijabetes na temelju mirisa i okusa pacijentovog urina. Točnije, urin osobe s dijabetesom ima sladak okus i miris. Međutim, ako netko konzumira prekomjernu količinu šećera, a nema dijabetes, njegov urin neće imati sladak okus ili miris zbog učinkovite regulacije inzulina u tijelu, što rezultira stabilnom razinom šećera u krvi. Važno je napomenuti da će osoba s dijabetesom imati slatki okus i miris urina bez obzira na unos šećera.

Pojedinci koji imaju upalne bolesti crijeva poput Crohnove bolesti, neke vrste raka ili su možda iskusili zračenje u tom području, izloženi su riziku od izlijevanja crijevnog sadržaja u mjehur. Ova pojava dovodi do neugodnog i jakog mirisa mokraće, a sličan miris može imati i sadržaj mokraće.

Ako osjetite prisutnost fecesa ili krvi, potrebno je bez odlaganja konzultirati liječnika.