Kopriva se sve više koristi u organskoj proizvodnji. Može se koristiti kao đubrivo ili veoma efikasan pesticid.

Upotrebljen kao tečno azotno đubrivo, čaj od koprive ima veoma pozitivan efekat na kultivisane biljke stimulišući rast, stvaranje hlorofila i povećava otpornost biljaka na stresne uslove, kao i na štetočine i bolesti.

Gnojivo se pravi tako što se stabljike i listovi koprive usitnjavaju, stavljaju u drvenu ili plastičnu posudu i napune vodom, ali ne do vrha (zbog velike količine pjene). Dodatna voda je poželjno kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i ona. Stavite posudu na sunce i promiješajte je barem jednom dnevno. Nakon 15 dana, kada boja potamni i prestane da bubri, đubrivo je spremno.

Gnojivo se može primijeniti zalijevanjem tla oko biljaka ili folijarnom primjenom. Ako se koristi za zalijevanje, razrijediti vodom u omjeru 1:10. Ako se koristi na lišću, mora se prije upotrebe filtrirati i razrijediti vodom u omjeru 1:10 do 1:25.

kopriva
insekticid od koprive

Kopriva se može koristiti i kao insekticid u obliku čaja ili ekstrakta. Isjeckajte 1 kg koprive i 1 kg pelina, prelijte sa 8 litara kipuće vode i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Nakon toga, nakon filtriranja i hlađenja, može se koristiti za prskanje oboljelih biljaka.

ekstrakt koprive

Ekstrakt koprive može se koristiti za prskanje biljaka protiv vaški.

Priprema se tako što se 1 kg sitno isjeckane koprive (stabljika i listovi, bez sjemenki) prelije sa 9 litara vode (najbolje kišnice) i ostavi da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje.

Prije upotrebe, filtrirajte ekstrakt i upotrijebite ga za prskanje zaraženih biljaka bez razrjeđivanja.