Priprema juhe od kostiju je jednostavan proces. Počnite tako što ćete jednu teleću kost staviti u lonac s dovoljno vode ili više kostiju ako pripremate pileću, jagnjeću ili riblju juhu. Ostavite smjesu da provri, a zatim dodajte šargarepu, celer, pastrnjak i luk nakon određenog vremena. Kada je čorba potpuno skuvana, dodajte testeninu i začine po ukusu.

Priprema čorbe od kostiju na ovaj način ima potencijal da učini čuda za našu dobrobit. Može se pohvaliti obiljem dragocjenih aminokiselina, kolagena, želatina i brojnih minerala.

Dobro je utvrđena činjenica da je bujon od kostiju bogat izvor višestrukih nutrijenata, od kojih se neki ne mogu nabaviti iz drugih izvora ishrane.

Prednosti juhe od kostiju u osnovi se sastoje od šest ključnih prednosti.

Koncept zaštite zglobova je ključan u promicanju dugovječnosti i zdravlja naših zglobova. To uključuje usvajanje navika i tehnika koje smanjuju količinu stresa i opterećenja na naše zglobove tokom svakodnevnih aktivnosti. Minimiziranjem utjecaja na naše zglobove možemo spriječiti ili usporiti pojavu stanja povezanih sa zglobovima kao što je osteoartritis. Pravilna zaštita zglobova također omogućava pojedincima s postojećim bolestima zglobova da upravljaju svojim simptomima i održavaju svoju pokretljivost.
Jedan od najboljih izvora prirodnog kolagena, proteina koji je prisutan u različitim dijelovima kralježnjaka kao što su hrskavica, ligamenti, kosti, koža, tetive i koštana srž, je juha od kostiju.

Kako starimo, naši zglobovi prolaze kroz prirodni proces degeneracije koji dovodi do smanjenja fleksibilnosti. Osim toga, proces starenja dovodi i do smanjenja hrskavice zbog napada antitijela.

Dok se supa od kostiju ostavi da ključa, kolagen iz kostiju prodire u juhu, čineći ga vrijednim sredstvom u popravljanju hrskavice. Želatin, ključni element koštanog bujona, služi kao jastuk između kostiju i olakšava njihovo glatko klizanje bez ikakvog trljanja ili iritacije.

Čisti kolagen je primarna komponenta koštane želatine, koja igra ključnu ulogu u izgradnji i očuvanju čvrstih kostiju. Ovo pomaže u ublažavanju pritiska u zglobovima koji nastaje zbog prirodnog procesa starenja.

Optimalno funkcionisanje probavnog sistema ključno je za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Jedan od ključnih aspekata ovoga je ispravna funkcija crijeva. To se odnosi na pravilnost i konzistentnost pražnjenja crijeva, a na njega mogu utjecati različiti faktori kao što su prehrana, hidratacija, fizička aktivnost i nivoi stresa. Adekvatan unos vlakana, dovoljna konzumacija vode i redovna tjelovježba su sve vitalne komponente održavanja pravilne funkcije crijeva. Ako to ne učinite, to može dovesti do neugodnih i potencijalno teških zdravstvenih problema kao što su zatvor, hemoroidi i bolesti debelog crijeva.
Istraživanja su pokazala da je želatin održiva opcija za obnavljanje snage crijevne sluznice i liječenje osjetljivosti na hranu, uključujući, ali ne ograničavajući se na netoleranciju na gluten i laktozu.

Jedna od prednosti želatine je njena sposobnost da stimuliše rast korisnih bakterija u crevnom traktu, a istovremeno služi i kao preventivna mera protiv potencijalnih upalnih procesa koji se mogu javiti u probavnom sistemu. Za razliku od brojnih drugih namirnica, bujon od kostiju je vrlo svarljiv i ima smirujući učinak na probavni sistem.

Zdrav probavni sistem je ključan u osiguravanju da ljudsko tijelo dobije sve potrebne nutrijente iz konzumirane hrane. Ovo je od velikog značaja jer korisnost bilo koje hrane u potpunosti ovisi o pravilnoj apsorpciji nutrijenata.

Prema medicinskim istraživanjima, osobe koje imaju probavni disbalans doživljavaju značajno smanjenje koncentracije kolagena u serumu.

Kolagen je vitalna komponenta tkiva koje oblaže i gastrointestinalni trakt i debelo crijevo, jer se sastoji od aminokiselina. Stoga, uključivanje suplemenata kolagena u koštanu juhu može biti nevjerovatno dragocjeno.

Održavanje zdrave kože bitan je aspekt holističke samonjege. Adekvatna hidratacija, uravnotežena ishrana i redovne prakse čišćenja su neophodni za održavanje čiste i živahne kože. Osim toga, važno je zaštititi kožu od štetnih UV zraka i zagađivača iz okoliša koji mogu doprinijeti prevremenom starenju i oštećenju kože. Poduzimanjem ovih preventivnih mjera možete osigurati da vaša koža ostane zdrava i sjajna godinama koje dolaze.
Protein kolagen igra ključnu ulogu u formiranju elastina i drugih elemenata u koži koji potiču mladolik ten, teksturu kože i cjelokupni izgled. Osim toga, poznato je da je kolagen efikasan u smanjenju vidljivih bora i borbi protiv različitih pokazatelja starenja.

Prema anegdotskim dokazima, pojedinci koji su uzimali suplemente kolagena ili su u svoju prehranu uključili hranu bogatu kolagenom, navodno su iskusili smanjenje celulita. To se pripisuje činjenici da je celulit, koji se odnosi na pojavu udubljenja na površini kože, uzrokovan nedostatkom vezivnog tkiva.

Uključivanje kolagena u prehranu ima dodatnu korist od hidratacije kože i primjetnog smanjenja znakova preranog starenja. Štaviše, to se postiže bez ikakvih štetnih efekata.

Održavanje zdravog imunološkog sistema ključno je za cjelokupno dobrobit.

Čorba od kostiju je izuzetna hrana zbog svoje sposobnosti da jača imuni sistem i promoviše njegovo pravilno funkcionisanje u ljudskom tijelu. Vrijedi napomenuti da do sindroma curenja crijeva može doći kada istanjena crijevna sluznica razvije male otvore koji omogućavaju nesvarenim česticama hrane da uđu u krvotok. Kada se to dogodi, imuni sistem postaje hiperaktivan jer detektuje ove čestice.

Eskalacija upale u tijelu ima značajne posljedice, uključujući niz disfunkcija. Ovo je rezultat toga što imuni sistem oslobađa prevelike količine antitijela, što dovodi do autoimunog odgovora koji cilja na zdravo tkivo.

Konzumiranje juhe od kostiju može značajno poboljšati funkciju crijeva, što zauzvrat može ojačati imunološki sistem i olakšati zdraviji odgovor na upalu. Ova hrana bogata hranjivim tvarima vrlo je korisna za promicanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Otvori na sluznici mogu se zatvoriti uz pomoć kolagena, želatina i aminokiselina kao što su prolin, glutamin i arginin.

Smatra se da juha od kostiju, napravljena na tradicionalan način, jača efikasnost imunološkog sistema. Osim toga, konzumacija ove supe može podstaći poboljšanje načina spavanja, povećanje vitalnosti tokom dnevnih sati i opšte pozitivno mentalno stanje.

Detoksikacija
U savremeno doba, pojedinac je često izložen raznim otrovnim elementima koji su prisutni u njegovoj okolini, potrošnim materijalima i sintetičkim supstancama. Dok ljudsko tijelo posjeduje vlastiti prirodni proces uklanjanja teških metala i drugih štetnih spojeva, često se čini nesposobnim da upravlja prekomjernom izloženošću ovim supstancama.

Detoksikacijski efekti čorbe od kostiju su široko poznati. Njegova sposobnost da pomogne probavnom sistemu u izbacivanju otpada i poboljša procese detoksikacije jetre, a istovremeno promoviše zdravlje tkiva i optimizira iskorištavanje antioksidansa, svi su razlozi zašto se smatra moćnim sredstvom za detoksikaciju. Osim toga, juha od kostiju je odličan izvor glicina i kalija, koji oba igraju značajnu ulogu u podršci jetri i ljudskim stanicama u eliminaciji toksina iz tijela.
Sposobnost supe da olakša detoksikaciju javlja se putem specifičnih sredstava: obezbjeđivanjem glutationa, antioksidansa koji se bori protiv oksidativnog stresa. Glutation igra ključnu ulogu u eliminaciji teških metala iz organizma, uključujući olovo i živu, kao i u asimilaciji različitih nutrijenata i postupku pročišćavanja jetre.

Metabolizam
Istraživanja su pokazala značajne prednosti juhe od kostiju kao sredstva za dobijanje glutationa. Ovaj antioksidans igra ključnu ulogu u metabolizmu i obrani nutrijenata. Studija iz 2004. godine, koja je objavljena u “Journal of Nutrition”, otkrila je da glutation igra ključnu ulogu u regulaciji ekspresije gena, sinteze DNK i proteina, proliferacije i apoptoze stanica, transdukcije signala, proizvodnje citokina i imunoloških odgovora.

Metaboličke funkcije aminokiselina prisutnih u ovoj supi su mnogostruke. Doprinose izgradnji i obnavljanju mišićnog tkiva, pomažu u održavanju mineralne gustine kostiju, poboljšavaju apsorpciju i sintezu nutrijenata i promovišu zdravlje vezivnog i mišićnog tkiva.

Kolagen, protein obiluje u tijelu, sadrži glicin, aminokiselinu koja igra ključnu ulogu u razvoju mišićnog tkiva. Glicin je odgovoran za pretvaranje glukoze u energiju koju tijelo može iskoristiti. Takođe pomaže u povećanju upotrebe antioksidansa u tijelu, što pomaže u smanjenju stope gubitka hrskavice, tkiva i mišića uzrokovanog starenjem.

Istraživanja su pokazala da glicin može zaštititi od gubitka skeletnih mišića i spriječiti aktivaciju gena koji dovode do degradacije mišićnih proteina što se obično događa s procesom starenja. Još jedna aminokiselina neophodna za snažan metabolizam je glutamin, jer olakšava isporuku nutrijenata ćelijama tako što ih “usmjerava”. Arginin je uključen u razgradnju dušikovog oksida, koji pospješuje cirkulaciju i isporučuje krv i hranjive tvari u različite stanice u cijelom tijelu, čime potiče obnovu mišića i tkiva i ubrzava oporavak rana.