Do sada smo svi pročitali dovoljno članaka koji “savjetuju” žene šta ne treba nositi u određenim godinama, sada je mit razbijen i stilisti preporučuju idealan izgled.

Stručnjaci objašnjavaju da se nekada smatralo da žene starije od 50 godina ne bi trebalo da nose životinjske printove, minice, niti da nikada ne ponavljaju trendove koji su bili popularni u njihovoj mladosti, ali ovi stavovi su potpuno zastarjeli.

Iako je vrijeme da prihvatimo da žene mogu nositi šta god žele, to ne znači nužno da želimo da se oblačimo kao prije nekoliko godina, niti znači da sada želimo izgledati isto kao naše mlađe kolege. Na kraju krajeva, stil je poput finog vina – razvija se i evoluira s godinama. Dakle, stilisti otkrivaju kako možete uspostaviti ravnotežu između modernog i svježeg odijevanja koje i dalje ističe ono najbolje u vama. Trik je da nikada ništa ne zatvorite. Jer ne postoji izgled koji možete ili ne možete nositi; sve je u tome kako ga nosite.

Mit 1: Šljokice su samo za djevojčice

Sjaj i glamur su radosti života i ne bi trebalo da budu rezervisani za mlade. Možete ih nositi u bilo kojoj dobi, a da pritom izgledate sofisticirano i šarmantno. Trik je u odabiru pravih dijelova. Kada je u pitanju odjeća, odlučite se za nešto blistavo elegantnog, modernog kroja – nešto što samo žene mogu izvući.

Mit 2: Treba vam puno nakita

Coco Chanel je rekla: “Prije nego što izađete iz kuće, pogledajte se u ogledalo i skinite jedan dodatak.” Manje je više, a to se ne mijenja naglo kako starite. Jer znak pravog stila u bilo kojoj dobi trebao bi biti izgled bez napora, a kada nosite gomilu dodataka, izgledate sve samo ne sofisticirano.
Samopouzdanje je odgovor na stil bez napora. Dakle, kada nosite previše dodataka, u najboljem ste slučaju nesigurni, au najgorem za nešto previše nadoknađujete. Ovo ne predstavlja tačno ko ste vi zaista.

Mit 3: Crna je uvijek najbolja

Previše crne boje nije uvijek najlaskaviji, pogotovo kada starite. To je zato što s vremenom naša koža gubi pigment, a crna boja stvara efekat drenaže. To ne znači da biste trebali u potpunosti izbjegavati crnu – ona je i dalje odlična osnovna boja i svestrana, ali sljedeći put kada se odlučite za potpuno crni izgled, pokušajte dodati blještavilo boja.

Mit 4: Jednostavna šminka = elegantna šminka

Vaša odjeća nije jedina stvar s kojom biste trebali eksperimentirati – zašto se ne biste isto zabavili sa svojom šminkom? Naša lica se mijenjaju s vremenom, ali to samo znači da postoje nove prilike za isprobavanje različitih stilova šminke, ne manje. Bilo da se radi o fotografiji, modnoj reviji ili online vodiču koji privlači vašu pažnju, neka vas inspiriše.