Nekada trećeplasirani teniser svijeta, iza sebe ostavlja burnu prošlost isprepletenu s ratnim dešavanjima u regiji 1990-ih.

Njegov životni put je bio sve samo ne lak, o čemu svedoče fotografije iz detinjstva koje objavljuje na svom Instagram profilu.

Ovo je njegov profil:

Najveći uspjeh u karijeri ostvario je u Indijan Velsu, gdje je 21. marta 2010. osvojio prvenstvo Masters serije 1000, savladavši Endija Rodika u dva seta u finalu.

Ivan Ljubičić je također postigao dobre rezultate sa reprezentacijom Hrvatske i osvojio Dejvis kup 2005. godine.

Tokom svoje karijere osvojio je 10 titula na ATP turnirima u pojedinačnoj konkurenciji.

Na Olimpijskim igrama u Atini 2004. osvojio je bronzanu medalju u muškim parovima sa još jednom živopisnom figurom, Mariom Ančićem.

Na početku karijere, nakon osvajanja šampionata Jugoslavije, Ivan je sa 12 godina napustio rodnu Banju Luku, a da nije ni razmišljao o svojoj karijeri. Dok su bili stacionirani u Rijeci, dobio je poziv iz Italije i tada je odlučio da se profesionalno bavi sportom.

Otišao sam u Torino i tamo proveo tri godine. U početku nije bilo lako, hteo sam kući… Ali, postepeno sam se navikao, naučio jezik, osećao sam se dobro, a rezultati su počeli da se pojavljuju – rekao je jednom prilikom Ivan Ljubičić.
Penzionisan je 5. aprila 2012. godine, a kasnije je bio trener Rodžera Federera.

Tokom svoje karijere zaradio je preko 10 miliona dolara.