Čak i najčistija kupatila mogu patiti od istog problema koji se često čini nerešivim – kamenca, koji ponekad ni najbolje hemikalije ne mogu da uklone.

Kamenac u kupatilu jedan je od najvećih napada i neprijatelja zadovoljavajuće čistog doma i može učiniti da čak i tuš koji se redovno održava može izgledati aljkavo.

Naslage kamenca su veoma vidljive i staklo izgleda istrošeno i zamrljano, a krivac je takozvana tvrda voda koja je bogata kalcijumom i drugim mineralima.

Kada se nakuplja kamenac, čak i najčistije kupatilo može izgledati prljavo i neuredno i nije ga tako lako ukloniti kao drugu prljavštinu iz domaćinstva.

Kako ukloniti kamenac u tuš kabini?

Navlažite staklo tuš kabine raspršivačem. Sipajte sirće na bazi alkohola u bocu sa raspršivačem i temeljno poprskajte staklo na područja sa kamencem.

Evo najvažnijeg dijela: nemojte brisati odmah, već ostavite 15 minuta, ili duže ako je naslaga gusta. Male stvari čine razliku koje mogu pomoći u lakšem uklanjanju kamenca: ako stoji malo duže, octena kiselina će “rastopiti” naslage. Većina ih samo prska i obriše, što je velika greška.

Nakon toga umočite grubu stranu sunđera u toplu vodu, zatim sodu bikarbonu i počnite ribati staklo. Soda bikarbona će djelovati kao abraziv, dok će ocat otopiti mrlje od “tvrde vode” i moguće ostatke sapuna koji su se nakupili na staklu. Zatim koristite sunđer dok ne budete zadovoljni izgledom čaše, a zatim dobro isperite toplom vodom. Zatim obrišite suvom krpom.