Penzionisanje je često vrijeme introspekcije za starije osobe. Oslobođeni svakodnevnog posla, možda će požaliti za propuštenim prilikama iz ranijeg života. Međutim, ova refleksija također može biti katalizator za pozitivne promjene, inspirirajući ih da slijede dugotrajne želje koje su ranije bile nedostižne. Stručnjaci iz oblasti psihologije identifikovali su četiri uobičajena žaljenja koja ljudi imaju dok stare, a koja proizilaze iz stvari koje žele da su uradili.

Ova žaljenja mogu poslužiti kao motivacija za starije osobe da ih sada slijede, kao i kao podsjetnik za mlađe generacije da daju prioritet svojim težnjama.

 

 

 

  1. Razlog njihovog zanemarivanja zdravlja bio je njihov propust da mu daju prioritet. U mladosti smo skloni da zanemarimo svoje zdravlje jer je naša pažnja usmjerena negdje drugdje. Međutim, kako starimo, većina pojedinaca postepeno prepoznaje vitalnu ulogu koju zdravlje igra u njihovim životima. Nebrojeni penzioneri žale da nisu dali prednost svom fizičkom zdravlju.
    Zanemarivanje obroka i dugo radno vrijeme mogu kasnije dovesti do zdravstvenih problema. Kako bi se izbjeglo slično kajanje, ključno je održavati ravnotežu između posla i zdravlja tijekom cijele karijere, a ne samo u penziji. Od suštinske je važnosti da se fokusirate na ono što je sada u vašoj kontroli usvajanjem zdravih navika, traženjem liječničkog savjeta i pamćenjem da nikada nije kasno za donošenje boljih odluka za svoje zdravlje.
  2. Njihova nesposobnost da uspostave ljubazne odnose s drugima rezultirala je njihovim neuspjehom da postignu više. Nakon što se pojedinci povuku s posla, često shvate da su njihove društvene veze ograničene na njihove kolege. Ovaj nedostatak angažmana van posla može dovesti do osjećaja uznemirenosti. Mnogi penzioneri izražavaju žaljenje što nisu proveli više vremena sa svojom porodicom i prijateljima umjesto da su cijeli dan na poslu. Iako je karijera važna, može doći po cijenu propuštenih prilika za stvaranje uspomena sa voljenima. Međutim, psiholozi tvrde da nikada nije kasno za oživljavanje odnosa sa voljenima. Sada kada obaveze na poslu nisu briga, ima više vremena za postavljanje prioriteta za izgradnju i održavanje odnosa. Prvi korak može biti da se doprete i ponovo povežete sa voljenima. Važno je kvalitetno provoditi vrijeme sa partnerima, prijateljima i djecom. Postoji i mogućnost upoznavanja novih ljudi, zaljubljivanja i stvaranja novih veza.

  3. Razlog njihovog neuspjeha da odvoje vrijeme za lične stvari bio je nedostatak postavljanja prioriteta. Mnogi penzioneri primjećuju da kada više nemaju posao, osjećaju se nesigurno u vezi sa svojom svrhom i identitetom. Psiholozi su primijetili da je to često zato što nisu uzimali vremena da uče o sebi kad su bili mlađi. Bez jake osnove samospoznaje i ličnih interesa, odlazak u penziju može biti zbunjujuće i uznemirujuće iskustvo. Mnogi klijenti su izjavili da žale što nisu odvojili vrijeme da se udube u vlastite strasti. Naš posao često oblikuje naš osjećaj sebe, a kada ga više nema, može nas ostaviti da se osjećamo izgubljeno. Stručnjaci preporučuju istraživanje hobija, interesovanja i ličnih strasti prije odlaska u penziju kao način da se uspostavi čvrst osjećaj sebe koji prevazilazi nečiji profesionalni identitet.

  4. Zbog svoje budne prirode, uvijek su bili pažljiviji, a ne impulsivni. Osvrćući se na naše živote, često se najviše ističu izazovni trenuci. Ako smo previše oprezni u mladosti, mogli bismo propustiti važna iskustva koja oblikuju našu ličnost. Mnogi penzioneri žale što nisu preuzeli više ličnih i profesionalnih rizika, jer smatraju da su igrali previše sigurno i propustili divne prilike. Od vitalnog je značaja zapamtiti da nikada nije kasno da rizikujemo i izađemo iz naše zone udobnosti, te da odgađanje avantura može značiti i propuštanje nezaboravnih uspomena kasnije. Penzioneri često spominju mjesta koja nisu uspjeli vidjeti ili iskustva koja su propustila jer su svoje snove o putovanju odložili frazom “jednog dana”. Ako je moguće, istražite lokalna mjesta, idite na jednodnevne izlete ili planirajte duži odmor. Čak i ako ne možete putovati daleko, upoznajte svoje lokalno okruženje i prepustite se novim iskustvima.