Muftija Islamske zajednice beogradski Mustafa Jusuf Spašić iznio je jutros svoj stav o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Jusuf Spašić je u jutarnjem programu TV stanice K1 sa suzama u očima naglasio da je Srbija njegova država, on je Srbin muslimanske vjere, te da se Srbija i njen narod ni na koji način ne mogu okarakterizirati kao genocid.

Zanimljivo, dok govori o ljubavi i miru, dotiče se i teme svađa i političkih igara među ljudima.

Otkrivajući da su mu u Srebrenici poginuli članovi obitelji, muftija je rekao: “Jasno je da postoje oni koji žele podijeliti narod i onda ubrati plodove bez ispaljenog metka.” Izjava je usmjerena na mir i ljubav, vrijednosti propovijedao Bog u Kuranu.

“Ja sam muslimanka rođena u Srbiji s korijenima u Bosni i islamskom svijetu. Pitala sam se zašto treba biti u ovoj situaciji. Imamo pravila koja je Bog dao: ‘Ako mi ne vjeruješ, ako ne volite jedni druge, ni vi nećete vjerovati da ova zemlja nije stvorena da bude raj jer je morala odvojiti crnce od bijelaca, a ne moja zemlja”, dodao je.

U istom duhu nastavio je i Jusuf Spašić, tvrdeći da neki žele iskoristiti narod kao topovsko meso, ali Srbi ne postoje bez razloga. “Moja država nije zemlja koja istrebljuje, ja sam dokaz, a imamo i druge. Ulice se nazivaju po ljudima različitog muslimanskog porijekla, što dokazuje da ovo ne može biti zemlja genocida.” U mom Beogradu imam ljude koji se druže sa mnom, ratne zločince nisam vidio”, naglasio je beogradski muftija.

Na kraju, Jusuf Spašić je podsjetio da je Srbija prva zemlja u Europi koja je primila islamsku vjeru nakon višegodišnje turske vladavine. Tako da se čini kao da je sve u “mraku” – barem kada se pita muftiju.