Česti korisnici biljnih čajeva često izražavaju svoju privrženost tome tvrdeći da bi radije odustali od obroka nego da se uzdržavaju od dnevne šoljice. Iako se to nekima može činiti drastičnim, oni koji redovno jedu shvataju duboke pozitivne efekte čaja na opšte zdravlje i dobrobit.

Redovna konzumacija čaja rezultira naletom energije, pročišćenim sistemom i pojačanim imunološkim sistemom. Uz ove prednosti, nema potrebe da brinete o imunitetu jer se on ojačava ovom metodom.

Dok su kamilica i menta nesumnjivo neke od najomiljenijih vrsta čaja, stručnjaci za botaničko znanje sugeriraju da bi dobro zaokružena kolekcija čaja trebala uključivati ​​i neven, ruzmarin, koprivu, lavandu, žalfiju i najbolju biljku, maslačak. Ovi čajevi bi bili odličan dodatak svakoj kućnoj biljnoj apoteci.

U današnjoj raspravi, fokus će nam ostati na koprivi, poznatoj i kao “jesenja zaraza”. Ovaj naziv je sasvim prikladan jer je poznato da podiže nivo energije i povećava tjelesnu snagu, što je posebno bitno tokom prijelazne faze jeseni. Drastična promjena temperature nakon toplog ljeta može biti popriličan šok za organizam, čineći ovu biljku još važnijom u ovom periodu.

Predmetna supstanca je bogata gvožđem.

Kopriva se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih tretmana za anemiju zbog visoke koncentracije gvožđa. Takođe je bogat izvor esencijalnih vitamina poput vitamina C i K, kao i minerala poput kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Osim toga, kopriva sadrži nekoliko drugih korisnih spojeva kao što su hlorofil, tanini, sluz i karotenoidi. Njegova primarna upotreba je kao prirodni lijek protiv anemije.

Stabilizujući nivo šećera u krvi i delujući kao diuretik, ova supstanca ima pozitivan uticaj na regulaciju krvnog pritiska. Osim toga, potiče brzu probavu i pomaže u efikasnoj eliminaciji toksina iz tijela.

Dešava se proces detoksikacije.

Za pročišćavanje krvi i jačanje organizma nakon luksuznog banketa preporučuje se čaj od koprive. Čaj treba piti u malim gutljajima, mlak i bez šećera. Svojstva čaja možete poboljšati dodavanjem meda, rendanog đumbira ili limunovog soka. Na taj način možete dodatno ojačati svoje zdravlje i zaštititi se od mogućih zimskih bolesti.

Ova supstanca je veoma korisna za jetru.

Kopriva je svestrana biljka u tradicionalnoj medicini, sa širokim spektrom primjena. Obično se koristi za ublažavanje tegoba kao što su reuma, giht, jetra, slezena, nelagoda u želucu, akne, ekcem, gubitak kose, probavni problemi, te za zaustavljanje krvarenja, glavobolje, nesanice i nemira. Osim toga, kopriva se može koristiti za pravljenje ukusnih i hranljivih obroka, uključujući salate, supe i pite, pored čaja.