Zašto piti vodu sa grožđicama na prazan stomak – napitak za detoksikaciju jetre i mršavljenje, ima mnogo više prednosti!

U narodnoj medicini postoje različita prirodna pića koja blagotvorno djeluju na organizam – posebno mjesto zauzima voda od grožđica. Ovaj napitak se može koristiti za liječenje raznih zdravstvenih problema, a posebno je efikasan u detoksikaciji jetre. Voda sa grožđicama sadrži velike količine lako probavljivih antioksidansa. Ove supstance značajno pospešuju funkciju jetre i povećavaju efikasnost različitih enzima. Osim toga, grožđice također sadrže dijetalna vlakna koja mogu optimizirati rad crijeva i pospješiti metabolizam.

Osim što ima dobar detoksikacijski i probavni učinak, ovaj napitak je energetski eliksir. Pružiće vam dovoljno energije i sadrži vrlo malo kalorija, što ga čini odličnim saveznikom u mršavljenju. Dobar je za mršavljenje jer ne sadrži masnoće, a stimulišući funkciju enzima, može i sniziti nivo holesterola. Čak i obična čaša vode na prazan želudac može biti dovoljna da se osjećate siti. Kada je voda obogaćena grožđicama, efekti traju duže. Najvažnije je zapamtiti da jedete grožđice nakon što popijete vodu.

Mnogi ljudi misle da je bolje jesti svježe grožđe od sušenog grožđa, i to je istina. Međutim, grožđice imamo tokom cijele godine, relativno su jeftine i lako se mogu čuvati kod kuće. Istraživanja pokazuju da grožđice mogu biti od koristi za krvni pritisak i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kako pripremiti vodu za detoksikaciju sa suvim grožđem: Za jednu šolju opranih grožđica potrebno je tri šolje vode. Promešati i kuvati nekoliko minuta, samo da se voda zagreje, a ne da proključa. Kuvanje je važno kako bi grožđice otpustile važne tvari u vodu i napitak se mogao poslužiti hladno. Popijte ga u roku od 24 sata, ali se preporučuje da popijete prvu šolju ujutru na prazan želudac.

Ostatke grožđica možete pojesti iz pića ili ih koristiti za pripremu kolača, pite i drugih jela. Sušeno voće je odlično za metabolizam i mršavljenje, ali morate ograničiti konzumaciju jer sadrži velike količine glukoze i fruktoze.