U prvoj fazi gotovo da nema simptoma, ali kada počne da raste, potrebno je hitno liječenje kako bi se izbjegle opasne posljedice

Krvni ugrušci u nogama obično su uzrokovani traumom ili oštećenjem krvnih žila koje onemogućava nesmetano protok krvi kroz njih. Mogu biti zahvaćene površinske vene (površinski tromboflebitis) ili duboke vene, stanje koje se naziva duboka venska tromboza.

Ljudi često ne znaju kako izgledaju prvi simptomi krvnih ugrušaka, koji mogu imati fatalne posljedice. Tromboza se smatra jednim od najopasnijih stanja u ljudskom životu. To se može dogoditi čak i ako nemate očigledne probleme s cirkulacijom i krvnim sudovima.

Javlja se najčešće na nogama i u prvoj fazi ima malo simptoma, ali kada počne da raste, zahteva hitno lečenje kako ne bi imao opasne posledice.

Ovo su prvi simptomi stvaranja krvnih ugrušaka u nogama, a mnogi ih ignoriraju:

Blago oticanje nogu;
Bol u potkoljenicama;
Osjećaj peckanja ili težine u nogama;
Crvenilo kože.


U većini slučajeva, pacijenti traže liječničku pomoć samo kada krvni ugrušak naraste preveliki i postane teže liječiti. Kako se stanje pogoršava, područje tromboze postaje sve više otečeno i područje postaje plavo. Ako se zanemari, ud na kojem se nalazi ugrušak može potpuno pocrniti. Ugrušci na nogama se obično formiraju u venama oko bedra, lista ili skočnog zgloba.

Liječenje krvnih ugrušaka u nogama
Duboka venska tromboza je ozbiljno stanje i treba je odmah liječiti. Ukoliko primijetite gore navedene simptome, odmah obavijestite svog ljekara, a on će uraditi ultrazvuk, dimer test, dopler skener, Hohmannov znak itd., te provjeriti pluća kako bi se otklonila plućna embolija.

Da biste “razbili” ugrušak, vaš doktor će vam dati antikoagulanse, trombolitike (za uništavanje ugruška) i eventualno filter donje šuplje vene ako ne smijete uzimati antikoagulanse. U ekstremnim slučajevima potrebna je hirurška intervencija. Kako spriječiti trombozu? Možete kombinirati lijekove na recept s nekim zdravstvenim mjerama kako biste spriječili druge komplikacije i smanjili rizik od krvnih ugrušaka u budućnosti.

1. Hiperaktivnost

Ako je moguće, hodajte svaki dan kako biste poboljšali protok krvi. Kratke, česte šetnje bolje su od jedne duge.

2. Držite noge podignute

Ako su vam stopala cijeli dan na tlu, može se nakupiti krv. Koristite stolicu da podignete noge prema kukovima.

3. Nosite kompresijske čarape

Ove posebno dizajnirane čarape dobro prianjaju oko stopala i postepeno se popuštaju kako se noga pomiče uz koleno. Kompresija pomaže u sprječavanju nakupljanja i oticanja te povećava protok krvi. Takođe, izbegavajte sedenje ili ležanje u dužem vremenskom periodu. Ako vaš posao zahtijeva da sjedite duže vrijeme, ustanite i krećite se svakih sat vremena. Nikada nemojte prekrižiti noge dok sjedite, održavajte normalnu težinu kako biste izbjegli dodatnu težinu na nogama i zglobovima i prestanite pušiti.