Neosporno je da je Dino Merlin među najcjenjenijim i najcjenjenijim javnim ličnostima u bivšoj Jugoslaviji. Svaka njegova predstava je spektakl koji priča svoju priču. Međutim, uprkos svom bogatstvu i slavi, Merlin je stalno jasno stavljao do znanja da ove trivijalnosti ne diktiraju njegov karakter.

 

 

 

Jedan takav primjer je njegova nepokolebljiva odluka da ostane u svom rodnom gradu i odbaci mogućnost preseljenja u bogatiji kvart u Sarajevu. Dino Merlin i danas živi u istoj kući u kojoj je rođen i odrastao. Naime, njegovo nepretenciozno prebivalište nalazi se u uskoj, strmoj ulici u gradu Sarajevu. Proslavljeni bosanskohercegovački pjevač imao je razne stvari, ali njegova želja da ostane na mjestu gdje je odrastao, položio zavjete i podigao porodicu nije pokolebala. Uprkos brojnim mogućnostima koje su mu bile dostupne, odlučio je da živi na mestu koje mu je zauvek držalo srce.

 

 

 

Na ulicama je ovjekovječen njegov put, od Fabrike ležajeva “Vogošća”, u kojoj se u prošlosti mučio, do evropskih koncertnih prostora na kojima je nastupao godinama. Merlin je iskreno otkrio da je imao osiromašeno vaspitanje i da mu je majka bila najvatrenija podrška tokom godina njegovog formiranja. U detinjstvu sam se suočio sa izazovom da naučim da letim sa invaliditetom, osećajući se kao ptica sa samo jednim krilom. Porodica je postala najvažnija za mene kao oca, posebno pošto su se moji roditelji razdvojili kada sam bio mlad. Pošto nikada nisam iskusio odrastanje kompletne porodice, svoju porodicu cenim iznad svega kao neprocenjiv i nezamenljiv aspekt svog života. Ovo su osjećaji muzičara koji je naučio prepoznati vrijednost porodice.

 

 

 

Dom Dine Merlin ima izuzetnu sličnost sa susednim kućama, sa samo velikom kapijom ukrašenom bršljanom koja ga izdvaja. Merlin je izjavio da, bez obzira na lokaciju ili finansijski status, svako može doživjeti jednaku količinu radosti u gradovima kao što su München, Melbourne ili Bugojno. Ovaj nematerijalni sastojak života, kako kaže Merlin, pravi je izvor vječne sreće. Sarajlije ga hvale kao najsretniju osobu među njima.