Suplementi se ne mogu zanemariti. Iako se može kupiti bez liječničkog recepta, prije konzumacije najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom. O vitaminima se u posljednje vrijeme sve više govori, pogotovo od pandemije koronavirusa. Mnogi ljudi počinju sami uzimati ove dodatke prehrani.

Iako se mogu kupiti bez liječničkog recepta, trebali biste ih koristiti oprezno i ​​umjereno, poučavaju nutricionisti. Doktorica Svetlana Stanišić upozorava na oprez pri uzimanju suplemenata, posebice vitamina B i E! Ona je gostujući u Jutarnjem programu Prve TV iznijela podatke iz istraživanja: ako se vitamin uzima duže vrijeme, životni vijek se skraćuje, objavio je portal-novosti.info. “Postoje studije, a poznat je, primjerice, članak objavljen u Journal of the American Medical Association prije deset godina koji navodi da redoviti unos vitamina B9 i B12, koji ih pretvara u komplekse B vitamina, skraćuje životni vijek i povećava posebno smrti od raka rizik.

Pratili su ljude šest godina koji su svakodnevno uzimali dodatke vitamina B i otkrili povećanje smrtnosti od 30%, što je ogroman postotak. Zašto se to događa? Vitamini B osiguravaju energiju našim stanicama, pa kao što pomažu u razvoju i stjecanju energije u našim tijelima, također mogu pospješiti brzi rast tkiva, koje može biti maligno. Budući da se u našim tijelima svaki dan proizvodi određeni broj malignih stanica, naša tijela nemaju vremena očistiti ih prije nego što vitamini B skupine potaknu njihovo oticanje. Rekao bih da s tim moramo biti oprezni. Dr. Stanišić upozorava i na još jedan vitamin: “Kao i suplementi vitamina E, pokazalo se da skraćuje životni vijek, iako veliki broj kardiologa u SAD-u uzima ovaj vitamin jer znaju da djeluje na srce.” Dobar je za krvne žile i krvne žile, ali i skraćuje životni vijek jer ovi antioksidansi imaju i prooksidativne učinke kada se uzimaju u velikim količinama.” Ona ističe da to ne znači da su ti vitamini štetni, ali da ih ne treba uzimati predugo. „Vitamine treba uzimati umjereno i povremeno, najviše mjesec ili dva. Iznimka je vitamin D koji možemo uzimati u kasnu zimu i za koji se pokazalo da pozitivno utječe na dugovječnost, svi ostali vitamini – oprez”.