Svim srcem podržavam ovo izuzetno tijesto, koje posjeduje savršenu ravnotežu slatkoće i slanosti. Njegova svestranost je neusporediva jer se može koristiti za mnoštvo kulinarskih kreacija, poput kruha i peciva. Jedna od njegovih najznačajnijih kvaliteta je njegova nevjerojatna mekoća, koja ostaje netaknuta čak i danima nakon pečenja, za razliku od drugih tijesta koja s vremenom gube svoju mekoću.

SASTOJCI

Za ovaj recept trebat će vam 500 g glatkog brašna, 1 vrećica suhog kvasca od 7 g, 3 žumanjka, 65 g šećera (bilo slatkog ili slanog), 1 žličica soli (koja se može koristiti i za slatko i slanih jela), 240 ml mlijeka i 75 g maslaca.

Priprema

Pomiješajte brašno, šećer, sol, žumanjak i aktivni kvasac, zatim dodajte mlijeko i otopljeni maslac. Temeljito miješajte otprilike 5 minuta dok se ne formira kohezivno, lagano ljepljivo tijesto. Po potrebi dodati još brašna.

Nakon laganog miješenja tijesta rukama, prebacite ga u posudu premazanu uljem i ostavite da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

Nakon što se tijesto značajno povećalo, spremno je za upotrebu na razne načine, kao što su pravljenje peciva, raznih peciva i dodavanje maka po želji.

Nakon pečenja preporučljivo je tijesto premazati malom količinom maslaca (cca 20 g) kako bi se poboljšao ukupni sjaj, miris, okus i tekstura.