Helena Pavelkova svakodnevno prolazi pored željezničke stanice u gradu nedaleko od Praga u kojem živi, ​​otvarajući iznova najbolnije rane, pitajući se za svoje sinove Jana i Mihaila Gdje.

Prije 22 godine moja majka je poslala sinove na put sa te željezničke stanice, a oni se još nisu vratili. Tog dana imala je čudan osjećaj koji je samoj sebi objasnila tek kasnije. Ona je jednom od svojih sinova dala znak krsta i rekla:

– Moraš mi ovo vratiti. Obećaj mi da hoćeš!

Završno im je mahnula kada je voz krenuo. Od tada se nisu vidjeli.

Ovo je bolna priča o češkoj porodici koja je izgubila dva člana u Albaniji. Vjeruje se da su Jane i Mikhail na kraju postali žrtve trgovine organima i bili zatvoreni u takozvanoj Žutoj kući.

Helena je smogla snage i otvorila vrata svog doma i devojačke sobe, gde su Džejn i Mihail pred kamerama Prve ostavili svoje snove i planove za budućnost. Majka dvoje nestalih učenika i dalje se nada da će joj se sinovi pojaviti na vratima, rekla je voditeljka “Blasta” Ana Rajković.

– Ne prođe dan da ne želim da znam šta im se desilo. Helena otkriva da su završili u Albaniji, gdje su im nestali svi tragovi, ali njihova tijela nikada nisu pronađena. Ona ni dan-danas ne zna da li da zapali svijeće za žive ili mrtve, što joj stavlja težak teret na srce i dušu. Helena kaže da je smogla snage da nastavi zahvaljujući ćerki i unucima, ali njen muž se nikada nije pomirio sa odsustvom sinova i on se emotivno povukao od početka – kaže voditeljka The Blasta, dodajući da znajući da nije lako ponovo proživeti najbolniji trenuci sa članovima porodice zavijeni u crno.

Kada se trojica mladića nisu vratila u dogovoreno vrijeme, mještani su organizovali potragu. Albanska ekspedicija nije uspjela, a lokalna policija je obećala da će pomoći, ali nije preduzela nikakve konkretne mjere.

– Godinama kasnije, obratio se češkom piscu i scenaristi Josefu Urbanu, koji je bio poznat po svojim planinarskim aktivnostima i dobro poznavao vrhove Balkana. Urban se upušta sam i otkriva da učenici žive s učiteljicom koja živi s rođacima. Jednog dana ih je poveo na ovo mjesto, ali se kući vratio sam. Prema njegovom shvatanju, nastavnik je sumnjao da je rođak učinio loše stvari učenicima, a kasnije se ispostavilo da je učiteljica ubijena. Voditelj je rekao da je taj trenutak ispričao u svojoj knjizi “Povratak u Valbon”, koja je šokirala češku javnost i tražila od njih da preduzmu mjere zbog nestanka njegovih sunarodnika.

Roditelji su povređeni i kada je bivši vođa Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači negirao u Haškom sudu postojanje takozvane “Žute kuće” u kojoj je, prema brojnim svedočenjima, stradalo i mnogo Srba.

– To ne boli samo naše porodice, već i Čehe koji sumnjaju da su i njihovi najmiliji umrli na isti način kao i žrtve trgovine organima. zaključio je Rajković, koji je sa timom kolega vodio istragu iz prvog lica o toj priči.

Šokantne ispovesti nestale braće Lenka

Veoma potresan deo predstave je ispovest Petra, brata nestale Lenke Tučkove, koji u suzama prepričava svoje pokušaje da identifikuje njegovu sestru koja je završila u Albaniji i šta joj se tamo dogodilo. Kako je vrijeme odmicalo, počeo je da sumnja na najgore.

Mlada Lenka, ambiciozna učenica i djevojka jednog od nestale braće Pavelkov, izgubila je roditelje zbog tuge, a Peter još uvijek traži odgovore.

– Na pitanje šta bi joj rekao da ima još jednu šansu u životu, odgovorio je da mu je jako nedostajala i da je mnogo voli. Zamišljao ju je kao tetku svojoj djeci, koja su svi živjeli zajedno. Rajković je rekao da nas je primio u svoj dom, ali nam je rekao da nikada nije išao sam jer mu je bilo teško da se seća vremena koje je proveo sa sestrom Lenkom.