Endoskopski pristupi liječenju gojaznosti nude efikasan pristup bez komplikacija koje se obično povezuju s tradicionalnom hirurgijom. dr. Prednosti ovih metoda objašnjava gastroenterolog i interventni endoskopista Milutin Bulajić u programu Prve “150 minuta”

Ključne razlike u odnosu na tradicionalnu hirurgiju su kraći boravak u bolnici, očuvanje anatomije organa za varenje i odsustvo rezova i ožiljaka na telu.

Operacija uključuje korištenje posebnih instrumenata za smanjenje veličine želuca tako što se zašije iznutra. Ova tehnika ima iste rezultate kao i hirurške metode, ali ne zahtijeva pravljenje reza na abdomenu ili uklanjanje bilo kojeg dijela želuca ili tankog crijeva.

  • Endoskopski pristup je pogodan za osobe s indeksom tjelesne mase (BMI) između 30 i 40, pa čak i do 45. Ove metode se ne preporučuju za maloljetne pacijente.

Gubitak težine kroz ove operacije može biti i do 50% viška tjelesne težine, ali je važno naglasiti da uspjeh ovisi i o pridržavanju savjeta tima stručnjaka, uključujući nutricioniste, psihologe, psihijatre, endokrinologe, liječnike itd. Pacijenti se prate najmanje 2 do 3 godine kako bi se osigurali dugoročni rezultati.