Ovaj određeni plesni potez doveo je Michaela Jacksona do vrhunca njegove karijere, ali još uvijek se spekuliše od koga je naučio ples. U priznanju Majkla Džeksona, on je rekao da su ga Mjesečevom hodanju učili mlada, talentovana i lijepa crna djeca koja žive u getu.

 

 

 

 

Ova djeca su imala urođenu sposobnost za ples i bila su ta koja su kreirala i dodala jedinstvene elemente plesu. Priznanje izvora inspiracije za nečiji uspeh je retka osobina, a Majkl Džekson, sa svojim ogromnim talentom, dao je primer ove osobine pripisujući poreklo svojih kultnih poteza nekom drugom. Uprkos tome, njegovo naslijeđe je obilježeno i teškoćama s kojima se suočavao, kako na ličnom tako i na profesionalnom planu, koje su ostavile neizbrisiv trag u njegovom životu i karijeri. Majkl Džekson je u mlađim godinama imao srednje smeđu put koji je tipičan za Afroamerikance. Međutim, 1980-ih njegova koža je doživjela značajno posvjetljenje.

 

 

 

Na pitanje o promjeni, Michael je to pripisao stanju poznatom kao “vitiligo”. Mnogo godina kasnije, nakon što je objavljen njegov obdukcijski izvještaj, potvrđeno je da Michael zaista pati od vitiliga. Vitiligo je rijedak poremećaj koji uzrokuje smrt i kvar stanica kože koje proizvode melanin. Razlog za njegovu pojavu je nepoznat, ali se smatra da je povezan sa imunološkim sistemom. Poremećaj ne djeluje na ujednačen način, jer stvara mrlje koje rastu i mijenjaju oblik. Michael je koristio kremu pod nazivom Porcelain za izbjeljivanje kože, iako je nejasno da li je to učinio kako bi izjednačio fleke ili je samo izbjeljivanje izazvalo vitiligo. Majkl je bio blizak sa svojim dermatologom, dr. Arnoldom Klajnom, i čak se oženio njegovom medicinskom sestrom, Debi Rou, koja je kasnije rodila Majklovu decu, Majkla mlađeg i Paris Džekson.

 

 

 

 

Uprkos njegovom pojavljivanju na sceni guste, crne kose, Michael je bio ćelav od 1984. godine i nosio je perike. Geneza ove transformacije bio je nesretan incident na setu gdje je izvođač zapaljen i nakon toga izgubio kosu. Kao odgovor, donio je odluku da istetovira šiške na čelo, dajući mu trajnu frizuru koju bi potom mogao upariti s perikom. Na neki način, incident je primorao Majkla Džeksona da se u velikoj meri oslanja na lekove protiv bolova i podvrgne se opsežnim kozmetičkim procedurama. Michael Jackson je bio podvrgnut višestrukim operativnim zahvatima, uključujući dvije na nosu, kao i stvaranje rupica na bradi. Stručnjaci iz oblasti medicine sugeriraju da je Jackson imao tjelesni dismorfni poremećaj. Rašireno je vjerovanje da je tražio hirurške zahvate kako bi promijenio različite crte lica, kao što je naduvavanje obraza, mršavljenje usana i podizanje čela. Uz to, Jackson je kupio bebu čimpanze iz ustanove za istraživanje primata koja se nalazi u Teksasu.

 

 

Bio je poznat po tome da nosi šimpanzu sa sobom gdje god je išao, čak i tokom nastupa, i naučio ju je da jede s njim za stolom i koristi toalet na civilizovan način. Kako je šimpanza sazrevala, pokazivala je sve neprijateljskije ponašanje, zbog čega se Majkl plašio za bezbednost svog sina. Kao odgovor, donio je odluku da odvede čimpanzu u sklonište u kojem trenutno boravi. Michaelovo djetinjstvo bilo je opterećeno traumatskim iskustvima njegovog oca koji ga zlostavlja. Sam pogled na njega bio je dovoljan da se Michael fizički razboli, jer bi njegov otac udario bičem i unio strah u samo biće njegovog sina. Nagađa se da je privlačnost Michaela Jacksona prema mladim dječacima u njegovom odraslom životu proizašla iz njegovog straha da bude u blizini osoba starije starosne grupe.