Beli luk je odavno poznata biljka i blagotvorna lekovita biljka. Izvor je mnogih vitamina i minerala, a sadrži i prekursor važnog jedinjenja, alicina, koji se nakon zgnječenja biljke pretvara u aktivni sastojak.

Ovaj biljni aktivni sastojak ima karakterističan miris i antibakterijski učinak. Njegova korisna svojstva na ljudski organizam su naučno dokazana činjenica.

Uz njegovu pomoć može se smanjiti nivo holesterola, poboljšati probava, sprečiti određene bakterijske zarazne bolesti, ojačati imuni sistem.

Također igra važnu ulogu u povezivanju biljaka, jer može spriječiti mnoge gljivične bolesti i odvratiti štetočine. Može se koristiti čak i za borbu protiv puževa, koji ne podnose ulje od bijelog luka. A jeste li znali da se može koristiti i za postizanje odličnih rezultata u cvjetanju orhideja?

Šta je beli luk dobar za orhideje?
Pripremom jednostavnog rješenja možemo potaknuti naše orhideje na cvjetanje. Sve što vam treba za ovo je nekoliko čena belog luka (3-4) i 1 litar vode.

Priprema rastvora belog luka:
Prvo prokuhajte vodu, a zatim ostavite da se ohladi. Beli luk iseckajte na što sitnije komade, a možete ga i naribati ili propasirati kroz prese za beli luk.

Ovo stavite u ohlađenu, prethodno prokuvanu vodu, pa ostavite da odstoji jedan dan.

Kada ovo prođe, filtrirajte vodu i sipajte je u posudu dovoljno veliku da stane naša orhideja u saksiji.

Ako stavite orhideju u nju, ostavite je dok se dobro ne upije, a zatim je izvadite.

Primijetit ćemo da će cvjetanje početi mnogo ranije i trajati mnogo duže nego ikada prije.
Otopinu bijelog luka nemojte koristiti u druge svrhe, već je naknadno izlijte. Pripremite svježu otopinu za sljedeći tretman!