U rano proleće 1939. roditelji u udaljenom selu u Peruu primetili su da njihova petogodišnja ćerka pokazuje znake nategnutog stomaka. Izbezumljeni Tibrelo Medina i Viktorija Losi doveli su svoju devojčicu iz sela Tiklup u Limu da je pregledaju lekari. Medinin slučaj iznenadio je pedijatre i privukao međunarodnu pažnju, što je za nju i njenu porodicu bilo neprihvatljivo. Lina Medina do danas nikada nije otkrila identitet svog oca, a ona i njena porodica izbjegavaju publicitet i bilo kakve intervjue.

 

Lina Medina je 14. maja 1939. godine carskim rezom rodila zdravog dječaka i tako postala najmlađa majka na svijetu sa samo 5 godina, 7 mjeseci i 21 dan. Međutim, kako je to moguće kada je Lina Medina zatrudnjela kada je imala samo pet godina? Lina Medina rođena je 23. septembra 1933. godine u jednom od najsiromašnijih sela u Peruu, deveto dijete Tiburela Medine i Viktorije Losee. Rana trudnoća šokirala je njene roditelje i javnost. Međutim, pedijatrijski endokrinolozi vjeruju da Lena možda ima rijedak genetski poremećaj koji se zove prerani pubertet, što objašnjava njen rani pubertet.

Veruje se da je Lena prvu menstruaciju dobila kada je imala osam meseci. Pregledom su otkrivene uvećane grudi, širi bokovi i ubrzan rast kostiju. Međutim, iako je njen fizički razvoj još rano, Lena je još dijete. Lena nikada nije otkrila identitet djetetovog oca, a nepoznato je gdje se nalazi i sam otac djeteta. Uprkos sumnjama, nema konkretnih dokaza o identitetu oca niti o okolnostima trudnoće. Medina i njeni roditelji su se klonili medija, koji su finansirali intervjue i izveštavanje. Iako su američki novinari pokušali da intervjuišu najmlađu majku na svetu, ona i njena porodica su odbili da govore javno o incidentu.

Lina Medina ostaje misterija i živa je i danas, stara je više od osamdeset godina. Njen sin Gerardo rođen je 1939. godine i odrastao je zdrav, ali je, nažalost, preminuo od bolesti kostiju 1979. godine u 40. godini. Lena je kasnije postala sekretarica, udala se i rodila drugog sina u svojim tridesetim.