Listovi smokve pomažu u liječenju dijabetesa, liječenju čira na želucu i odlično utječu na gubitak težine!
Koristite lišće smokve da izliječite cijelo tijelo. Ako patite od dijabetesa, čira na želucu, bronhitisa ili visokog krvnog pritiska, čaj od smokvinog lista pravi je spas. Listovi smokve su bogati antioksidansima i vlaknima. Između ostalog, sadrže vitamine A, B1 i B2 i minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum. Iako se ovo voće ne preporučuje dijabetičarima zbog visokog sadržaja šećera, listovi smokve su vrlo zdravi i korisni za takve ljude jer pomažu u regulaciji šećera u krvi.
Dobra vijest je da čak možete spriječiti dijabetes pijenjem čaja jer povećavate osjetljivost na inzulin.
Listovi smokve su posebno dobri za liječenje problema sa urinarnim i probavnim traktom.
Njihova konzumacija pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i nivoa triglicerida u krvi, pružajući dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.
Dok su određeni nivoi triglicerida neophodni za dobro zdravlje, višak triglicerida u tijelu može značajno povećati rizik od pretilosti i srčanih bolesti.
Listovi smokve pomažu u snižavanju i regulaciji triglicerida u krvi.
Zdravstvene prednosti listova smokve:
Regulišite nivo šećera u krvi
Pomaže u mršavljenju
Stabilizirajte krvni pritisak
Niži trigliceridi
ojačati kosti
Pomaže u liječenju stanja kože
Pomaže kod anemije
Ublažite čir na želucu
Spriječite zatvor
Poboljšajte zdravlje srca i krvnih sudova
Pomaže u liječenju čireva u ustima
Možete koristiti zelene i crne listove smokve, koji takođe imaju lekovita svojstva.
Osim što od njih pravite čaj, možete i žvakati listove, što je korisno kod čira na želucu.
sušenje listova
U kasno proljeće, ljeto ili jesen, uberite zdrave, netaknute listove smokve sa stabla i raširite ih po površini, a zatim ih ostavite da se osuše.
Stavite ih na hladno i provetreno mesto da se osuše. Možete reći da su listovi suvi jer venu i mrve se pod vašim prstima kada ih stisnete. Da se brže osuše, možete ih malo isjeckati prije sušenja.
Kada se osuše, izgnječite ih i stavite u staklenu teglu sa poklopcem.
Čaj od smokvinog lista
U zdravstvene svrhe preporučuje se da se čaj od smokvinog lista pije svaki dan oko mjesec dana, nakon čega slijedi pauza od nekoliko sedmica, kako bi ponovljena konzumacija imala isto moćno ljekovito djelovanje.
Pomozite u liječenju dijabetesa
U šolju (200 ml) kipuće vode dodajte 2 kašičice suvog lišća smokve. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procijedite. Popijte šoljicu ovog čaja svako jutro uz doručak.
Pomaže u liječenju čira na želucu i čireva u ustima
Žvačite dva mlada lista smokve dnevno i progutajte ih. Osim što pomaže u liječenju čireva, može osvježiti dah i ublažiti neugodne rane u ustima.
Pomozite u liječenju bronhitisa
Prokuhajte 3 lista smokve sa malo smeđeg šećera i popijte.
Uz dijabetes, čireve, afte i bronhitis, čaj se preporučuje i za poboljšanje zdravlja srca, snižavanje krvnog pritiska i pomoć u liječenju anemije.