Kako se rak pankreasa može otkriti što je prije moguće? Može li se spriječiti? čitaj!

Rak pankreasa povezan je sa mnogim faktorima rizika, a njihovo prisustvo ne znači da će osoba razviti ovu ozbiljnu bolest. Ipak, najbolje je znati koje možete sami spriječiti, te biti oprezni i paziti na svoje zdravlje.

Pušenje je jedan od najvažnijih faktora rizika – pušači imaju dvostruko više pacijenata nego nepušači. Gojaznost je još jedan faktor, čak i ako nije visok indeks tjelesne mase – svaki višak kilograma koji se nakuplja u želucu je opasan.

Rak pankreasa je također češći kod osoba s dijabetesom i čest je kod osoba s kroničnom upalom gušterače. Rizik od karcinoma gušterače raste s godinama, tako da su gotovo svi pacijenti stariji od 45 godina, a oko dvije trećine je 65 godina ili više.

Ovaj rak može imati i genetsku osnovu, pa su osobe koje imaju nasljedni rak dojke, rak jajnika ili melanom u svojim porodicama u opasnosti.

Može li se rak pankreasa otkriti rano? To je prilično teško. Gušterača se nalazi duboko u tijelu, tako da se tumori ne mogu vidjeti niti opipati u ranim fazama. Obično nema simptoma dok ne postane jako velika ili se ne proširi na druge organe. Do sada nije napravljen nijedan skrining test za smanjenje smrtnosti.

Za pojedince ili porodice koji su pod visokim rizikom od ovog karcinoma, može se koristiti magnetna rezonanca ili endoskopski ultrazvuk.

Najčešće pitanje o bolesti je koliko brzo pacijenti umiru. Doktori kažu da je to naš utisak jer bolest može dugo da napreduje pre nego što se dijagnostikuje. Novy izvještava da je do trenutka kada je otkrivena toliko ozbiljna da je vjerovatnoća liječenja, izlječenja i preživljavanja znatno smanjena.