Marko Dujmović, podrijetlom iz mirnog mjesta Dvor na Uni, posvetio je zadivljujući period od preko četrnaest godina razotkrivanju zagonetne enigme oko misterioznog pojedinca pokopanog u posljednjem počivalištu njegovog oca. Sa nepokolebljivom odlučnošću da traži pravdu, Marko gorljivo insistira da njegova nemilosrdna potraga za istinom ostane odlučna. Zbunjujuća saga započela je kada je sveta grobnica njegovog voljenog oca bila pažljivo otpečaćena, da bi se otkrilo tjelesno prisustvo impozantne veličine, teškog raspona od 120-130 kilograma.

Marko odlučno tvrdi da njegov otac nije jednostavno nestao u zraku, već je zaista odveden na groblje i na pravi način sahranjen. Čitava situacija prvi put je izašla na vidjelo tokom sahrane Markove majke još 2008. godine. Prilikom iskopavanja groblja radnici su naišli na lijes zakopan na dubini od 90 centimetara, za koji je, prema riječima Markova, bilo potrebno kopati skoro 1,5 metara. Osoblje za održavanje groblja bilo je krajnje zbunjeno kada je naišlo na sanduk u nečemu što je izgledalo kao prazno.

Dok smo prolazili kroz vojno krilo sa šatorima, neočekivano smo naišli na sanduk u kojem se nalazilo ono što je u početku izgledalo kao ostaci dvije osobe, ili smo barem tako mislili. Goran, Markov rođak, detaljno je opisao situaciju, tvrdeći da je u velikoj meri preuveličana. S obzirom na to, zajednički su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i obrate se policiji da pokrene proces ekshumacije.

Prošla je cijela godina prije nego što su započeli iskopavanje pravoslavnog groblja u Dvoru. Neočekivano, tokom potrage, naišli su na groblje Markovih roditelja. Dok su oprezno otvarali grob, Goran nije mogao a da ne izdahne, uzvikujući: “Vau! Ovaj čovjek je bio zaista ogroman! Mora da je bio visok oko 190 do 200 centimetara i težak oko 120 do 130 kilograma.” Proporcije njegove glave i kostiju lako su bile duplo veće od očeva.