Biljka glog je dugo bila cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava, a mit je povezivao s Kristovom trnovom krunom, koja je navodno imala trnje napravljeno od biljke. Njegova upotreba u liječenju proteže se kroz ljudsku i životinjsku medicinu, a uključivanje u magijske prakse govori o njegovoj snazi. Neki vjeruju da je trnova kruna koju je nosio Krist napravljena od gloga, što dodatno naglašava njegov duhovni značaj.

 

 

 

Osim toga, smatra se da je jedini način da se vampir pobijedi pomoću kolca od gloga. Uprkos brojnim preprekama, plod gloga se može pohvaliti brojnim zdravstvenim blagodatima, zbog čega je dobio titulu “najljekovitije biljke na svijetu”. Glog je visoko cijenjen lijek za zdravlje srca, koji se često naziva “spasilac života” zbog svojih potencijalnih terapeutskih svojstava. Homeopatska literatura ističe glog kao vrijednu ljekovitu biljku za srce, a za njegovu tinkturu se tvrdi da ima izuzetne sposobnosti u prevenciji srčanog udara. Ova biljka ima široku primjenu u promicanju zdravog krvnog sustava, liječenju srčanih aritmija, jačanju srčanog mišića, snižavanju visokog krvnog tlaka, te pomaže u procesu rehabilitacije nakon srčanog udara, zahvaljujući svojoj sposobnosti da poboljša cirkulaciju u koronarnim arterijama.

 

 

 

Vjeruje se da tinktura gloga doprinosi povećanju aktivnosti i opskrbe ćelija srčanog mišića, čime se poboljšava njihova funkcionalnost. Ljudi stariji od 50 godina često se ohrabruju da koriste tinkturu gloga kako bi postigli svoje zdravstvene prednosti. Poznato je da pomaže u liječenju raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti. Simptomi takvih problema uključuju umor, manjak energije, poremećen san, kratak dah, vrtoglavicu, palpitacije, nervozu i zujanje u ušima. Glog je prepoznat kao efikasna biljka za izazivanje umirujućeg efekta. Također nudi dodatne prednosti, kao što je ublažavanje simptoma menopauze, promicanje eliminacije viška tekućine i pomoć u naporima za mršavljenje. Nadalje, ova konkretna rutina vježbanja koncentrira se na jačanje vezivnog tkiva koje obuhvata zglobove, što dovodi do poboljšane stabilnosti i snage. Snaga ovog proizvoda leži u njegovoj sposobnosti da ublaži probavne probleme. Tokom jeseni, plodovi gloga se beru kada poprime jarku crvenu nijansu i obično se suši. Međutim, za one koji preferiraju finiju teksturu, mogu se zgnječiti prije sušenja i koristiti za pravljenje čaja. Da biste skuhali čaj od gloga, potrebno je slijediti nekoliko koraka: Prvo temeljito očistite svježe ili osušene bobice gloga. Zatim stavite bobice u lonac s vodom i stavite da proključa. Smanjite vatru i ostavite smjesu da lagano krčka 20 do 30 minuta. Nakon toga čaj procijedite i poslužite topao ili hladan, ovisno o želji.

 

 

 

Dodatno, za pripremu čaja od gloga, jednu kašičicu sitno iseckanih plodova gloga pomešati sa 150 ml proključale vode. Pokrijte posudu i ostavite smjesu da se krčka 15 do 30 minuta. Procedite čaj i konzumirajte ga tri puta dnevno. Ovaj čaj je posebno koristan za osobe koje doživljavaju stezanje u grudima, visok krvni pritisak ili se oporavljaju od blagog zatajenja srca nakon napada zarazne bolesti. Neophodno je imati na umu da deca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje treba da se uzdrže od pijenja ovog čaja.