Kada ljudi vide šta konzerva sardina čini telu, pomisle im: Ne kupujte je danas, šta je ovo?

Morske ribe su općenito vrlo zdrave i bogate omega-3 masnim kiselinama. Ali koji je zdraviji, tunjevina ili sardine?

Riba ne samo da razbija monotoniju naše svakodnevne ishrane, već doprinosi i zdravlju našeg srca. Tunjevina i sardine su najčešće vrste morske ribe u Srbiji, a obe su bogate proteinima i dobrim mastima. Nutritivna vrijednost ove dvije vrste je svakako različita, od sadržaja masti i proteina preko minerala i vitamina do štetnih tvari.

Vitamin E i kalcijum

Sardine sadrže više vitamina E po porciji od tunjevine, a sadrže i više kalcija. Vitamin E potiče dobru cirkulaciju krvi tako što potiče razvoj krvnih elemenata, a njegova antioksidativna funkcija može se boriti protiv oštećenja tkiva. Kalcij poboljšava komunikaciju između stanica, podržava funkciju živaca i pomaže u jačanju kostiju. Ako pojedete 170 grama sardina dnevno, možete dobiti oko 3,5 mg vitamina E, što je oko 23% preporučenog dnevnog unosa, dok je potrebno pojesti više od duplo više tunjevine da biste dobili istu količinu vitamina E Sardine sadrže oko 650 kalcijuma po porciji miligrama, ili oko 65 posto preporučenog dnevnog unosa, a porcija tunjevine sadrži samo 22 miligrama ovog elementa.

ona je još uvek živa

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim proizvodima i može biti izuzetno štetna za sve, a posebno za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i djecu. Maksimalni dozvoljeni unos žive je 1,6 mikrograma po kilogramu tjelesne težine sedmično! Iznenađujuća je činjenica da tuna sadrži u prosjeku oko 30 mikrograma žive u 100 grama konzerviranog proizvoda, sa nivoima čak dva i po puta višim, ovisno o vrsti i mjestu sakupljanja. Za usporedbu, sardine u konzervi sadrže oko 10 puta manje žive, odnosno oko 3 mikrograma na 100 grama proizvoda, a omjer je manje-više konstantan.

Dakle, nije sve na strani sardina, ako vam nedostaje vitamina K, tuna će imati više vitamina K. Ovaj vitamin nam je potreban jer igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi tokom ozljeda i razvoju hrskavice i kostiju. Porcija tunjevine sadrži oko 75 mikrograma vitamina K, oko 60 posto preporučenog dnevnog unosa za žene, 83 posto, dok porcija sardina sadrži samo 4,4 mikrograma.

u zakljucku

Okusi su različiti i nisu za diskusiju, ali naša preporuka bi svakako bile sardine, uprkos nižem sadržaju vitamina K. Zato što je zeleno povrće poput šparoga, kelja, kupusa, spanaća, blitve, brokule itd. odličan izvor vitamina K. ovaj vitamin. Odlično ide uz sardine.

Nutricionisti ističu koliko je riba korisna za naše zdravlje i bilo bi dobro da riba bude na stolu barem dva puta sedmično.

Dr Josh Akers kaže da su sardine pune važnih nutrijenata, što ih čini vrhunskim izvorom hrane. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su veoma moćni zaštitnici zdravlja. Dr. Josh objašnjava sve prednosti sardina, koje mogu pospješiti poboljšanja cijelog organizma ako se redovno konzumiraju.

Porcija sardina (otprilike 75 grama) sadrži otprilike:

191 kalorija
22,7 grama proteina
10,5 grama masti
8,2 mikrograma vitamina B12
48,5 mikrograma selena
250 jedinica vitamina D
451 mg fosfora
351 mg kalcijuma
4,8 mg niacina
2,7 mg gvožđa
365 mg kalijuma
35,9 mg magnezijuma
0,2 mg bakra
1,9 mg vitamina E
0,2 mg vitamina B6
1,2 mg cinka

Ova slatkovodna riba uništava vaše tijelo paralizirajućim otrovom: Šta će se dogoditi s vašom jetrom ako je jedete svaki dan

Evo svih njegovih pozitivnih učinaka na zdravlje:

Bogate su Omega 3 masnim kiselinama
Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu. Sadrže i EPA i DHA, dvije esencijalne masne kiseline koje tijelo koristi za smanjenje upale, čime se poboljšava zdravlje, poboljšava funkcija mozga i smanjuje rizik od kroničnih bolesti, piše Nportal.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput sardina, može pomoći u liječenju poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Osim toga, dobri su za zdravlje srca i pokazalo se da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.

Zaštitite zdravlje kostiju
Zbog visokog sadržaja kalcija, sardine mogu pomoći u održavanju zdravih kostiju.

Zaštitite zdravlje štitne žlijezde
Selen i jod djeluju sinergijski i osnovne su komponente sardina. Selen je neophodan za dobru funkciju štitne žlezde.

Obezbeđuje telu adekvatne količine vitamina B12
Nedostatak vitamina B12 može dovesti do simptoma kao što su oštećenje živaca, poremećena mentalna funkcija, poteškoće u opskrbi stanica kisikom i kronični umor. Redovnom konzumacijom sardina možete nadoknaditi nedostatak ovog vitamina, koji je neophodan za pravilno funkcioniranje cijelog organizma.

Smanjite apetit
Veoma hranljiva hrana koja će vas držati sitima satima.

kontrolišu nivo šećera u krvi

Sardine su bogate zdravim mastima i proteinima, koji usporavaju apsorpciju šećera u krv. Kombinacija hrane bogate proteinima i mastima poput sardina s ugljikohidratima može pomoći u ublažavanju skokova šećera u krvi usporavanjem oslobađanja glukoze (šećera) u krvotok.

Konzumiranje sardina je posebno važno za osobe sa dijabetesom, metaboličkim sindromom ili drugim stanjima povezanim sa insulinskom rezistencijom.

Poboljšajte izgled kože
Masne kiseline u sardinama igraju važnu ulogu u zdravlju kože. Ublažavaju upalni proces kože i daju joj zdrav sjaj.