NASA razvija novi sistem umjetne inteligencije koji može predvidjeti kada će razorni događaji pogoditi Zemlju.

Smrtonosna solarna oluja mogla bi da prekine internet i struju satima, ostavljajući vam samo 30 minuta da se pripremite, prema istraživanju NASA-e.

NASA je razvila novi sistem umjetne inteligencije koji može predvidjeti kada će razorni događaji pogoditi Zemlju.

Iako je sistem najmodernije upozorenje, 30 minuta možda neće biti dovoljno da pripremi svijet za potpuni mrak.

Međutim, ljudi sada mogu poduzeti korake da se pripreme za ekstremne solarne događaje, kao što je pravljenje kompleta za preživljavanje i štampanje digitalnih kopija dokumenata.

U aprilu, NASA je najavila razvoj kompjuterskog modela nazvanog DAGGER (formalno poznat kao Deep Learning for Geomagnetic Disturbance), ali istraživanje sada privlači pažnju javnosti.

Međunarodni tim istraživača u Frontier Developments Laboratory, javno-privatnom partnerstvu koje uključuje NASA-u, Geološki zavod SAD-a i Ministarstvo energetike SAD-a, koristi umjetnu inteligenciju kako bi pronašao veze između solarnog vjetra i geomagnetskih poremećaja, ili poremećaja, to bi se moglo pokazati važnim za nas.Tehnologija pravi haos.

Istraživači su primijenili metodu umjetne inteligencije nazvanu “duboko učenje”, koja obučava kompjutere da prepoznaju obrasce na osnovu prethodnih primjera.

Tim je koristio tehniku ​​za određivanje odnosa između mjerenja solarnog vjetra iz heliofizičkih misija.

Ove misije su svemirske sonde pažljivo postavljene u svemir kako bi se stvorio veliki broj senzora koji rade zajedno na proučavanju Sunca.

Tim je DAGGER testirao dva puta tokom geomagnetnih oluja, u avgustu 2011. i martu 2015.

U svakom slučaju, sistem može brzo i precizno predvideti uticaj globalnih oluja.