O limfadenokarcinomu i simptomima na koje treba obratiti pažnju nedavno je na RTS-u govorila direktorka Odeljenja za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

Dr Darko Antić objašnjava da se radi o malignom oboljenju limfnih čvorova, a neki od simptoma su visoka temperatura, pojačano znojenje, gubitak težine i otečeni limfni čvorovi.

  • “Prvo dolaze pacijenti jer sami vide otečene limfne čvorove, hirurg ih biopsira, patolog ih analizira, a onda ih liječimo.
  • Ali postoje i simptomi kao što su produžena temperatura, kašalj, opšta slabost, znojenje itd. od najvećih faktora rizika svakako je genetika“, rekao je Antić.

Radi se o hroničnim stanjima koja dugo traju i zahtevaju više opcija lečenja, rekao je Antić i dodao da će danas biti puštene u rad nove smernice za lečenje koje će podrazumevati ranije lečenje pacijenata i bolji izbor tretmana na osnovu karakteristika pacijenata.

“Dijagnostičke preporuke su nove, više se razumije o bolesti, a preporuke za liječenje su nove. Možemo bolje stratificirati pacijente i prilagoditi tretman stvarnom stanju pacijenta – potpuno individualizirano liječenje.

Posebno za pacijente, to uglavnom znači ranije liječenje i bolji izbor tretmana na osnovu karakteristika pacijenata“, objašnjava Antići.