Njemačka ambasada je objavila da će u bliskoj budućnosti uvesti novi program pod nazivom “Chance Card” koji će omogućiti lakši ulazak i boravak u ovoj zemlji bez potrebe za vizu. Učesnici programa imaće i priliku da obezbede dugoročno zaposlenje u zemlji. Međutim, prednosti programa dolaze sa određenim preduvjetima koji moraju biti ispunjeni.

 

 

 

Za boravak u Njemačkoj obavezna je priznata diploma srednje škole ili fakulteta i ona mora biti prethodno potvrđena. Osim toga, osoba mora imati finansijsku sposobnost da se izdržava dok ne osigura posao. Nadalje, potrebno je osnovno razumijevanje njemačkog jezika na nivou A1 ili srednjeg nivoa engleskog na nivou B2. Ovo pojedincima daje mogućnost da žive u Njemačkoj do godinu dana bez vize, što im omogućava da po dolasku traže posao. Za one koji su znatiželjni o mehanici karte kvota, evo kratkog pregleda. TikTok video je pružio sveobuhvatan vodič koji opisuje specifične zahtjeve i kako se oni boduju. Da biste se kvalifikovali, morate steći šest bodova putem diplome ili stručnog sertifikata. Dodatni bod možete zaraditi ako je vaše zanimanje veoma traženo i ako imate nedostatak kvalificiranih radnika. Ako ste u starosnom rasponu od 36 do 40 godina, dobit ćete jedan bod, dok će oni koji su mlađi od 35 godina dobiti dva boda. Oni koji poseduju sertifikate nemačkog ili engleskog jezika ili dobro razumeju bilo koji jezik biće dodeljeni četiri boda.

 

 

 

Dodatno, do tri boda će se dodijeliti za radno iskustvo u istoj oblasti, a raniji boravak u Njemačkoj u trajanju od pola godine će rezultirati jednim bodom. Ako vi i vaš supružnik ispunjavate uslove za Chance Card, zajedničkom prijavom možete dobiti dodatni bod. Mogućnost za ovu priliku naišla je na široko rasprostranjeno odobravanje, ali nisu svi dijelili isto mišljenje. Neki su izrazili nespremnost da učestvuju, čak i ako je to značilo primanje nadoknade, navodeći svoje sumnje u osiguravanje posla od povjerenja bez prethodnog iskustva ili veza.