Eliminacijom neracionalne i rasipničke potrošnje električne energije mogu se postići značajne uštede u kućnim budžetima. Često naše nemarne navike dovedu do gubitka nekoliko stotina dinara u vidu nepotrebno naduvanog računa za struju.

I Ministarstvo rudarstva i energetike i inicijativa „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) daju različite prijedloge o tome kako postići značajne uštede i potencijalno poboljšati stanje na vašem računu u narednom mjesecu.

 

 

 

  1. Tipične sijalice sa žarnom niti imaju vijek trajanja od oko 1.000 sati, dok energetski efikasne sijalice imaju životni vijek deset puta duži. Da biste smanjili potrošnju energije, preporučljivo je iskoristiti prirodnu dnevnu svjetlost kada je to moguće tokom dana. Dodatno, preporučljivo je isključiti sve sijalice u domu kada nisu potrebne i zamijeniti ih LED sijalicama.

2. Prilikom pripreme jela, korištenje ekspres lonca može smanjiti vrijeme kuhanja i potrošnju energije za dva do tri puta. Odabirom pokrivenog posuđa možete uštedjeti i do 20 posto energije, a gašenje štednjaka nekoliko minuta prije nego što je jelo gotovo može uštedjeti dodatnih 10 posto energije.

3. Osim toga, držanje kotla bez kamenca može rezultirati smanjenjem računa za struju za 30 posto, jer kotlovi troše oko 20 posto ukupne energije u domaćinstvima. Preporučljivo je redovno čistiti kotao i držati termostat na maksimalno 60 stepeni. Kako biste smanjili potrošnju energije u vašem domaćinstvu, preporučljivo je isključiti sve nekorištene uređaje u vašem stanu. Vrijedi napomenuti da uređaji u stanju pripravnosti mogu potrošiti do šest posto ukupne potrošnje energije, pa je važno voditi računa o tome koji uređaji su uključeni, a koji ne.

 

 

 

4. Da biste smanjili račun za struju, preporučljivo je koristiti mašinu za pranje i sušenje veša u vreme van vršnih sati kada je tarifa četiri puta jeftinija. Takođe je isplativije pustiti punu količinu rublja umjesto da se mašina dvaput puni do pola. Pri kupovini ovih uređaja vodite računa o energetskoj klasi jer može uštedjeti do 50 posto električne energije.

5. Prije sezone grijanja, preporučuje se da provjerite da li vaš sistem grijanja ima nedostataka koji mogu dovesti do neracionalne potrošnje. Da biste uštedjeli energiju, održavajte temperaturu u svojim sobama na 20 stepeni tokom dana i 18 stepeni noću i vodite računa da redovno menjate filtere na vašim grejnim uređajima. Nepotrebno pregrijavanje može potrošiti i do sedam posto više energije.

6. Jedan od najvažnijih koraka za uštedu energije je pravilna izolacija prostora. Vrata i prozori koji nisu pravilno zaptivni mogu potrošiti značajnu količinu energije. Da biste riješili ovaj problem, možete postaviti reflektirajuću aluminijsku foliju kako biste preusmjerili toplinu u prostoriju ili je smjestili iza radijatora.