Nedavno je Rade Šerbedžija,poznati glumac sa domaće javne  scene, proslavio 77. rođendan. Poznat po svom harizmatičnom i pristojnom držanju, njegov neodoljivi šarm često je plijenio srca žena. Međutim, uprkos svojoj privlačnosti, Rade je odlučio da se legalno oženi dva puta u životu. Prva supruga Ivanka Cerovac postala mu je supruga 1969. godine, a njihova ljubavna priča trajala je skoro dvadeset godina.

 

 

 

Rade se 1991. oženio Lenkom Udovički, prelijepom zagrebačkom balerinom, u koju se zaljubio na prvi pogled prilikom njihovog prvog susreta kada je imala 23 godine. Ivanka, Radeova prijašnja ljubavnica, rodila mu je dvoje djece, sina i kćer, od kojih su oboje naslijedili porodičnu strast prema umjetnosti. Njihov sin Danilo se bavio filmskom režijom, dok je ćerka Lucija izabrala da postane glumica. Šezdesetih godina, na početku zajedničkog života, Rade je bio član Gradskog kazališta “Gavela”, dok je Ivanka radila kao plesna koreografkinja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

 

 

 

 

Unatoč vjerovanju da će njihova veza trajati zauvijek, čini se da im je mladalačka strast pomutila rasuđivanje. Nažalost, njihova ljubav nije bila dovoljno jaka da izdrži test vremena i nisu zajedno ostarili kako su zamišljali. Čini se da su se životni putevi Rade i Ivanke odvojili od njihovih nada i očekivanja. Uprkos tome, Rade je često iskazivao svoju duboku ljubav prema Ivanki, često prenoseći nežne emocije prema njoj. Bio je odlučan da održi blizak odnos s njom.

 

 

 

U okviru svoje zbirke poezije napisao je dirljiv stih posvećen svojoj bivšoj supružnici: “Ostala su samo naša odrasla djeca, što je svjedočanstvo naše zajedničke prošlosti i dokaz da to nije bila obična obmana.” Iako je objavljeno da je njihova veza prekinuta 1987. godine zbog njegove navodne nevjere, on je ostao istaknuta javna ličnost, što naravno predstavlja svoje jedinstvene izazove. Privlačnost je možda bila prevelika, jer je 2009. godine Ivanka tragično preminula nakon što je doživjela moždani udar.