Određene biljke, poput šafrana, slatkog krompira i šparoga, privukle su pažnju kultivatora zbog svoje sposobnosti da ostvare značajan profit. Vrijednost ovih biljaka može se popeti i do 40 eura za jedan gram, a brojni vlasnici poduzeća uspjeli su uzgajati i prodavati ove usjeve, zarađujući i do 40.000 eura godišnje. Šafran, koji je poznat po svojoj jedinstvenoj aromi i ukusu, je začin koji se dobija od cveta “Crocus sativus”.

 

 

 

Ovaj cvijet cvjeta na višegodišnjoj biljci i smatra se jednim od najskupljih začina na svijetu. Njegovo porijeklo može se pratiti u Grčkoj, gdje je prvobitno uzgajan, a odatle se njegov uzgoj proširio na Euroaziju i na kraju se proširio na druge dijelove svijeta, kao što su Sjeverna Amerika i Sjeverna Afrika. U krajiškom selu Tamnič, prema pisanju “Zamedije”, nalaze se široka polja najvrednije biljke na svijetu: šafrana, izvora najskupljeg začina na svijetu. Naraste do 30 centimetara u visinu, ova biljka je prilično izvanredna. Berba začina dobijenog od cvijeta šafrana odvija se u oktobru mjesecu i nije teško razumjeti zašto je tako visoko cijenjen.

 

 

 

Za proizvodnju jednog kilograma delikatnog začina potrebno je 200.000 cvjetova. Zbog toga kilogram ovog začina košta blizu 40.000 dinara, dok se pojedinačni gram prodaje za oko 30 do 40 evra. Kao povrće, šparoge su i hranljive i ukusne. Ima istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini koja datira još od antičkih vremena i poznata je širom sveta. Vjeruje se da je zeljasta biljka nastala na istoku i da je u Evropu unesena prije početka nove ere. Određena vrsta postrojenja ima potencijal da ostvari profit do 20.000 eura godišnje. Ova biljka je jedinstvena po svojoj sposobnosti da uspeva u nepovoljnim vremenskim uslovima, što je neuobičajeno za druge biljke. Pored lekovitih svojstava, veoma je cenjena i skupa, a kilogram špargle u Srbiji košta oko 2.000 dinara. Uprkos isplativosti, trenutno u zemlji nema značajnijih proizvođača ove biljke. Dnevnik.rs prenosi da se uzgojem jednog hektara špargle može doneti zarada od 15.000 do 20.000 evra godišnje. Korjenasto povrće koje se široko uživa, slatki krompir poznat je po svojoj škrobnoj teksturi. Prepune su esencijalnih nutrijenata kao što su dijetalna vlakna, kalijum, vitamin C i beta-karoten. Batat se može kuhati na različite načine, uključujući pečenje, kuhanje ili pire.

 

 

 

O njihovoj svestranosti svjedoči upotreba u slanim jelima kao što su variva i supe, kao i u slatkim pecivima kao što su pite i kolači. Za one koji traže zdraviju opciju od običnog krompira, slatki krompir je postao popularna alternativa. Slatki krompir, tropska biljka koja liči na obični krompir, porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike. Uprkos sličnosti, batat ima izrazit slatki ukus i takođe je odličan izvor proteina. U posljednje vrijeme njegova popularnost je porasla, što je dovelo do povećanja njegove upotrebe u našoj zemlji. Sadnja batata obično počinje u maju, a uzgaja se iz rasada na uzdignutim gredicama sa baštenskom folijom. Na lokalnim pijacama batat košta oko 300 dinara po kilogramu. U Srbiji je relativno mali broj pojedinaca koji gaje ovo povrće.