Nisam razumeo zašto je moj otac stavio karanfilić u usta. Onda je jednog dana otkrio nešto o čemu se čak ni u apotekama ne priča!

Od tate sam naučila mnogo toga što nije rečeno u apoteci! Kada sam bio klinac, još uvek nisam razumeo zašto bi moj tata ponekad stavio komadić đumbira ili karanfilić u usta. Mislio sam da mu se sviđa miris, možda ima neke veze s disanjem.

Onda sam jednog dana, u ranim tinejdžerskim godinama, imao strašnu zubobolju. Čak su i desni bile upaljene, a bol se proširio na lice. Tražila sam od tate tablete protiv bolova, a on je iz kuhinje izvadio vatu i zamolio me da je stavim na bolno mjesto.

Ispostavilo se da vata sadrži eterično ulje karanfilića, koje sadrži eugenol. Ne samo da ima anestetički učinak, već ima i baktericidni učinak! Zatim sam morao da žvačem sirove klinčiće nekoliko minuta i onda ih ispljunem. Nije baš dobrog ukusa, ali vredi. Bol i upala su počeli da jenjavaju iz dana u dan!

Ali ne samo klinčići se mogu koristiti u takve svrhe! Cimet sadrži istu supstancu i može se koristiti!

Đumbir takođe može privremeno ublažiti zubobolju. Mali komadić treba staviti na bolni zub i ugristi ga. Bol će brzo nestati! Mora se redovno ponavljati!

Ako nemate prvi pri ruci, možete koristiti toplu slanu vodu da ublažite bol. Da biste to učinili, pomiješajte dvije kašičice soli u čaši tople vode. Ako se otopi, može se isprati.

Hladna pakovanja i luk također su savršeno rješenje! Prvo, sirovi beli luk i crveni luk mogu ublažiti zubobolju. Također možete trljati bolna, upaljena mjesta!