Tokom 1970-ih Silvana Armenulić bila je veoma cijenjena folk pjevačica u Jugoslaviji. Sada obilježavamo 41. godišnjicu njene prerane smrti usljed tragične nesreće, koja je izazvala značajnu pažnju javnosti zbog nesvakidašnjih okolnosti oko njene smrti. Proslavljena umetnica je 10. oktobra 1976. godine, putujući autoputem Beograd-Niš kod Kolara, izgubila život u svojoj 37. godini u saobraćajnoj nesreći. Nažalost, ista nesreća odnela je živote Radeta Jašarevića, dirigenta Narodnog orkestra RT Beograd koji je vozio, kao i njene sestre Mirjane (Mirsada) Bajraktarević.

 

 

Silvanina smrt izazvala je pometnju u javnosti zbog niza faktora koji su ostali neobjašnjivi. Jedan od ovih faktora bio je i pronalazak oštećene violine u kanalu sa strane puta. Uz to, zbunilo je to što su bili tek na pola puta do svog odredišta u Beogradu, iako je trebalo da su već stigli. Uvek je teško govoriti o gubitku voljene osobe, i u početku sam prihvatio zaključak policijskog izveštaja. Međutim, kasnije su se pojavile glasine da je Silvana vozila auto, što mi se čini neukusnim. Na godišnjicu njene smrti, svake godine posjećujem njen grob, ponekad bez ikakvog posebnog razloga. Moja ćerka Gordana, koja je imala samo dvanaest godina kada je Silvana preminula, radije odlazi sama na majčino počivalište. Razumljivo je da Gordana okleva da razgovara o tome. Kao simbol njene nepopustljive hrabrosti, stavio sam dva mramorna goluba na njen grob. Silvana je bila odvažna osoba koja je postigla uspjeh uprkos inherentnim opasnostima i uzbuđenju koji su pratili njene potrage.

 

 

Primjer koji mi pada na pamet je kada je nenamjerno ostavila ključ od stana unutra i nehotice zaključala vrata. Njen partner Radmilo Armenulić jednom ju je pohvalio za njenu dobrodušnost, saosećanje i pouzdanost. Ispričao je kako se često penjala podmuklim stepenicama širine 40 cm, koje se nalaze na visini od oko 20 metara, preko prozora kupatila da bi stigla do njihovog prebivališta. Dinu je dirnulo sećanje na oproštaj od Silvane i Mirjane i ostalo joj je neizbrisivo urezano u sećanje. Dina je ispričala priču o naizgled običnom danu koji je poprimio nagli, nepredvidivi preokret. Silvana i Mirjana spremale su se za put, a dok je Dina u početku nameravala da ih prati, ona se predomislila i ostala kod kuće da gleda film. Neposredno prije polaska, Mirjana se neočekivano vratila na stepenište kako bi poljubila Dinu za oproštaj. Međutim, dogodila se iznenadna nezgoda, a Dina je kasnije napravila šokantno otkriće.