Novak Đoković je u finalu Mastersa u Parizu ostvario odlučujuću pobedu nad Grigorom Dimitrovim, čime je bio na korak od osvajanja prvog mesta na kraju ATP sezone. Đokovićev nastup u Parizu je bio izuzetan, posebno imajući u vidu da se u početku borio sa stomačnim problemima tokom turnira. U finalu je savladao Dimitrova rezultatom 6:4, 6:3, čime je osvojio svoju 40. Masters titulu do danas.

 

 

Sedmostruki šampion Pariza, Đoković je sada premašio sopstveni rekord, stavljajući sebe četiri titule na Masters turniru ispred Rafaela Nadala na listi svih vremena. Ovo ga stavlja u jaku poziciju da osigura prvo mjesto na kraju godine. Štaviše, kao rezultat nedavne pobede na Mastersu u Parizu, Novak Đoković je obezbedio još deset nedelja na samitu ATP liste. Ove sedmice će služiti kao rezerva u decembru i januaru, kada nema teniskih takmičenja. Međutim, da bi zadržao svoju poziciju najboljeg igrača ATP-a već osmu godinu, mora ostvariti daljnje trijumfe. Đoković trenutno ima 9.945 bodova, dok Karlos Alkaraz, koji je poražen u prvom kolu turnira, ima 8.455 bodova, što je rezultiralo razlikom od 1.490 bodova. Međutim, Đokovićeva pozicija još nije sigurna.

 

 

 

 

To je dijelom posljedica završnog masters takmičenja sezone, gdje sportisti mogu osvojiti do 1.500 bodova. Da bi se to postiglo, potrebno je ne samo pobijediti na turniru već i pobijediti u sva tri meča u grupnoj fazi. Ako Carlos Alcaraz bude poražen u grupnoj fazi od bilo kojeg od tri protivnika, neće imati šanse da osigura prvo mjesto. Grupna faza završnog Mastersa dodeljuje 200 poena za svaku pobedu, a Novak Đoković prvom pobedom u Torinu obezbeđuje prvo mesto na ATP listi i preko 400 nedelja ukupno na vrhu. Očekuje se da će Novak do kraja godine obezbediti osmo mesto na ATP listi, a njegova motivacija je i dalje visoka, što ukazuje da će biti u vrhunskoj formi dok se takmiči u Torinu i predstavlja reprezentaciju Srbije u Dejvis kupu.