Blogerka po imenu Sonet Lubert već duže vrijeme se bavi lošom i oštećenom kosom i razmišlja o skratiti kosu kako bi riješila problem. Međutim, pokušala je i otkrila trik koji je omogućio da joj kosa ponovo izraste.

Odnosno, u svoj šampon je dodala jeftinu hranu koja se nalazi u svakom domaćinstvu, sodu bikarbonu, čije su mnoge prednosti i nevjerovatan raspon primjene odavno poznati.

“Bila sam šokirana kada sam vidjela koliko je moja kosa počela izgledati bolje jer sam prestala koristiti tradicionalni šampon i koristila sam onaj od sode bikarbone. Osim što je stvarno sjajan, ne dodiruje štetne hemikalije kojih može biti više od 4.000 čak i u mirisnoj kozmetici, strašni su. Osim toga, ovi šamponi uklanjaju prirodna ulja iz kose, pa vlasište proizvodi više ulja“, opisuje svoje iskustvo blogerka na portalu mbg.

Ova blogerica je napravila domaći šampon od sode bikarbone, a proces je vrlo jednostavan. Omjer sode bikarbone i vode je 1:3, što znači da jedna porcija sode sadrži tri vrste vode. Na primjer, za kosu do ramena dovoljne su dvije do tri supene kašike sode bikarbone. Nanesite smjesu na suhu ili vlažnu kosu od korijena do vrhova, ostavite da djeluje 1-2 minute, a zatim isperite vodom.

Zatim očistite sirćetom i vodom pomiješanim u omjeru 1:4. Kako bi smanjio miris sirćeta, iako brzo hlapi, Sonet u smjesu dodaje nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, ruzmarina ili mente. 24sata.hr piše da se nakon ispiranja ovom mješavinom i dalje oslobađa mlaz hladne vode, jer pomaže u zadržavanju vlage u kosi kako ne bi izgledala suha, osim toga zaglađuje kosu i daje joj sjaj.

Frizeri često preporučuju upotrebu sode bikarbone, misleći da može pomoći da se riješite peruti. Međutim, ne preporučuje se često nanošenje sode bikarbone na kosu i vlasište, ne više od 3 puta mjesečno.