Krompir je nesumnjivo jedna od najrasprostranjenijih namirnica koje se lako pripremaju, s mnoštvom mogućnosti pripreme. Mnogima je čak i omiljena i neizostavna namirnica na svakodnevnom meniju. Od krompira je moguće izdvojiti male zelene površine, ali se puni krompir mora odbaciti ako su zelene površine veće. Ako ste ikada ostavili krompir u kuhinji ili smočnici duže vreme, verovatno ste videli kako klija i dobija zelenu boju. Ovo otvara pitanje da li je ovi krompir i dalje prikladan za konzumaciju ili ga treba baciti. Ellen Schumaker, direktorica za informacije o hrani na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline, upozorava da se ne jede krompir koji je niknuo. To je zbog mogućnosti da klice proizvode solanin, štetni toksin.

 

 

 

Simptomi konzumiranja solanina uključuju povraćanje, glavobolje i druge srodne probavne probleme. Prema Schumakeru, pretjerano uživanje u proklijalim krompirima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Međutim, ako je krompir čvrst, a klice male, može se bezbedno izvaditi i konzumirati. Dijetetičarka Magi Mičalić također savjetuje da ne konzumirate krompir zelenkaste nijanse i predlaže potpuno izbjegavanje krompira. Zelena boja biljaka potiče od hlorofila koji proizvodi sunce. Međutim, nakupljanje štetnih materija je značajan problem. Ako se na krumpiru pojave male zelene mrlje, njihovo uklanjanje može riješiti problem. Ali, ako su mrlje značajne, najbolje je odbaciti cijeli krompir. Stručnjaci potvrđuju da su primarni pokazatelji kvarenja ili skoro kvarenja krompira nicanje i zelenkasta nijansa. Osim toga, kada krompir izgleda uvenuo i mekan, vrijeme je da ga odložite.

 

 

 

Razborito je izbjegavati krumpir koji izgleda neobično, posebno onaj koji počinje nicati ili postaje zelen. Ako se ovi simptomi ispolje, gomolji i klice mogu imati jak okus i možda neće pružiti istu nutritivnu vrijednost kao prije. Tamar Samuels, profesionalni dijetetičar, sugerira da, iako su studije o ovoj temi oskudne, može se zaključiti da je proklijali krompir manje hranljiv u poređenju sa zdravim krompirom. Razlog za ovu tvrdnju je da je tokom procesa nicanja krompir izložen višim temperaturama, što dovodi do povećanja oksidacije. Iako možda izgleda sasvim dobro, Večernji list prenosi da je krumpir zapravo odličan izvor vitalnih minerala i vitamina, posebno vitamina A, vitamina C i kalija.