Ponekad su glavobolje bezopasne i rezultat su nedostatka sna, stresa, alkoholizma, dehidracije…

No ovisno o tome gdje i kako se pojavljuju, to može biti vrlo ozbiljan zdravstveni problem. Čini se da se munjevita glavobolja “javlja” i dostiže maksimalni intenzitet unutar nekoliko sekundi. To može biti znak brojnih zdravstvenih problema, uključujući i po život opasno krvarenje iz popucalih kapilara u mozgu. Ako se pojavi rano ujutro, svakako biste trebali posjetiti liječnika jer može ukazivati ​​na tumor na mozgu, apneju ili visoki krvni tlak. Liječniku se također trebate obratiti ako osim glavobolje osjetite promjene vida, probave ili raspoloženja, napetost ili razdražljivost u vratu ili bolove nakon udarca. Glavobolje se razlikuju i po mjestu boli, ovo su najčešće…

Glavobolja u pola glave

Riječ je o vrsti migrene koja nije opasna, ali može biti naporna jer može trajati i do 72 sata. Prepoznat ćete ga po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, ponekad mučnini te osjetljivosti na buku i svjetlo. Važno je uzeti lijekove protiv bolova čim se pojave prvi simptomi i odmarati se u mračnoj, tihoj prostoriji.

Glavobolja kao da se nekome stišće glava

Ovo je tenzijska glavobolja koja se javlja postupno do umjerenog intenziteta boli i osjeća se kao da netko stišće glavu. Obično se javlja zbog stresa, a kada se dogodi, najbolje je naspavati se.

Glavobolja Bol na jednoj strani lica

Glavobolje su jake i traju od dva tjedna do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između napada mogu proći godine. Tijekom tog vremena bol se javlja svaki dan u isto doba dana ili noći i traje oko pola sata do tri sata. Oni koji pate od migrene kažu da se osjećaju bolje kada se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju ostati mirni. Bol se javlja na jednoj strani glave, obično sa začepljenim nosnicama ili curenjem, natečenim kapcima, crvenilom očiju i znojenjem lica i čela. Ovaj oblik glavobolje je češći kod muškaraca.

Glavobolja bol u čelu

Ovo stanje je glavobolja uzrokovana upalom sinusa, a bol se može osjetiti i u jagodicama. Udisanje i tuširanje toplom vodom može pomoći (zbog para koje se udišu).

Bol u potiljku i vrhu glave

Ovu vrstu glavobolje uzrokuju problemi s kralježnicom i vratom, koji mogu biti uzrokovani primjerice dugotrajnim sjedenjem. Protegnite se malo, prošećite, istegnite tijelo i udahnite malo svježeg zraka.

Svakodnevno pratite situaciju

Korisno je voditi dnevnik glavobolje – koliko često se glavobolja javlja, kada se javlja, gdje boli, koliko dugo traje, koje aktivnosti ili hranu, piće ste radili prije glavobolje… Na temelju toga lakše je za liječniku da ustanovi o čemu se radi.