Tokom predhodne večeri odigrao se pravi spektakl na aerodromu u Hamburgu. Prema izvještaju BILD-a, muškarac čiji je identitet i dalje nepoznat , napravio je haos na aerodromu kada je uočen u svom automobilu marke  Audi bez registarskih oznaka ispred Terminala 1. Nakon toga se brzo udaljio sa mjesta događaja. U roku od nekoliko minuta, vozilo je udarilo u platformu nakon što je probilo sigurnosnu barijeru koja se nalazi na sjevernoj kapiji.

 

 

 

Prema izjavi koju je dao Thomas Gilbert, glasnogovornik policijske uprave, osoba je izbacila dva molotovljeva koktela iz svog vozila i nastavila da ispušta više metaka municije iz automobila. Kako javlja BILD, muškarac je uzeo dvoje djece kao taoce koje je držao  u svom automobilu. Napadača je prvenstveno uočilo osoblje obezbeđenja na aerodromu neposredno pre incidenta. Prije toga, kako nezvanično saznajemo supruga muškarca je hitnim pozivom kontaktirala policiju i obavijestila je  o namjeri njenog supruga da se sa djecom uputi prema aerodromu. Tvrdi se da je počinitelj ispalio više metaka iz svog automobila prije nego što je zaključao sebe i djecu u Audiju.

 

 

 

Svi letovi u Hamburgu su obustavljeni potpunom obustavom vazdušnog saobraćaja. Sve ulazne tačke na terminale su blokirane, što je dovelo do stanja konfuzije. Na licu mjesta je pojačano prisustvo policije sa značajnim brojem policajaca. Osim kopnenih jedinica, vlasti su na nebu rasporedile i helikoptere za provođenje zakona. Oni koji su evakuisani sa Terminala 1 bili su u pratnji naoružanih službenika kako bi se osigurala njihova bezbednost. Ljudi koji su se zadesili u to vrijeme na aerodromu doživjeli su veliki šok.