Potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kašika masti,
  • prstohvat soli i šećera,
  • sok i korica od 1 limuna,
  • 2 decilitra hladne vode,
  • 2 jaja, 2 žumanca,
  • 1/ 2 decilitra rakije (najbolje šljivovice),
  • 650-700 grama mekog brašna,
  • 200-250 grama masnog pekmeza od šljiva
  • i šećera u prahu od vanile

Priprema:

Način na koji je moja ruska baka kombinirala mokre i suhe sastojke razlikovao se od konvencionalnog pristupa. Umjesto da ih razdvoji, ona bi postupila na sljedeći način: Počnite tako što ćete uzeti posudu za miješanje i u nju uliti punu kašičicu masti, pazeći da dođe do ruba kašike, slično kao kada sipate šećer. Tome dodajte prstohvat soli, prstohvat šećera, sok i koricu jednog limuna, 2 decilitra hladne vode, isključivo šljivovicu, 2 cijela jaja i 2 žumanca. Nastavite tako što ćete kroz prste prosijati oko 700 grama mekog bijelog brašna i umiješati ga u smjesu.


Potrebna količina brašna varira u zavisnosti od veličine jaja i limuna, kao i od vaše lične sklonosti prema alkoholu. Međutim, važno je zapamtiti da tijesto ne smije prianjati za ruke. Odvojite pet minuta da umijesite tijesto, pazeći da se gluten temeljito ugradi u brašno, što rezultira mekom, baršunastom i fleksibilnom konzistencijom. Kada je umeseno, pokrijte testo čistom, suvom krpom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko jedan sat.
Dok čekate, pobrinite se da pravilno pripremite svinjsku mast tako što ćete osigurati da su opna i male crvene žilice potpuno uklonjene. Postoji nekoliko metoda koje možete koristiti: mljevenje u mašini za mljevenje mesa, korištenje multivarke (ne zaboravite da je odvojite nekoliko puta) ili jednostavno dajte zdjelu svinjske masti svom mužu viljuškom i dajte mu upute tucite dok ne postane lagana i pahuljasta, tako da se lako razmazuje.


Nakon što ostavite da se tijesto odmori, nastavite da ga razvaljate u pravougaoni oblik debljine otprilike 1/2 cm. Uvjerite se da je svinjska mast ravnomjerno raspoređena po površini prije početka procesa savijanja. Počnite tako da preklopite dužu stranu na pola, a zatim je još jednom obilno premažite svinjskom mašću. Da biste dovršili proces, uzmite kraće stranice i presavijte ih na pola, pazeći da nanesete nježni premaz od svinjske masti.
Nakon toga uzmite testo i savijte ga na način koji podseća na knjigu. Zatim ga prebacite na tanjir koji ste malo posuli brašnom. Pokrijte testo krpom i ostavite da odstoji u frižideru 1 sat. Ponovite cijeli ovaj proces još dva puta. Ukupno, testo treba tri puta složiti i ostaviti da odstoji na hladnom ukupno 3 sata. Međutim, tokom ovih narednih ponavljanja nije potrebno razvlačiti tijesto na debljinu od 5 mm.

Ovo se mora izbjegavati kako bi se očuvao integritet prethodno kreiranih slojeva. Umjesto toga, ciljajte na debljinu nešto manju od 1 cm. Nakon što je treći sloj nanesen i protekla tri sata, uzmite testo i razvaljajte ga u pravougaoni oblik. Da biste osigurali čiste ivice, pažljivo oštrim i tankim nožem zarežite tijesto sa svih strana. Zatim, jednim pokretom, izrežite tijesto na pravokutnike veličine 5×7 cm (savršeno za tortu od dva zalogaja). Stavite kašičicu džema od šljiva (ili željenog ukusa) u sredinu svakog pravougaonika, a zatim preklopite tortu na pola bez pritiskanja ili lepljenja. Ređajte kolače na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da između njih bude dovoljno prostora jer će se znatno proširiti. Zagrijte rernu na 250C. Na dno rerne stavite metalni tanjir ili malu tepsiju napunjenu vodom. Ova voda će ispariti tokom procesa pečenja, stvarajući okruženje nalik pari koje je savršeno za pečenje lisnatog tijesta.

Sačekajte da rerna dostigne željenu temperaturu pre nego što stavite kolače unutra. Pecite otprilike 10-15 minuta, ili dok ne dobiju laganu zlatnu boju. Najbolje je izbjegavati otvaranje pećnice za to vrijeme kako biste spriječili gubitak topline, održali optimalnu temperaturu i zadržali paru. Međutim, ako je potrebno, možete proviriti kroz vrata pećnice i veselo skandirati: Ustani, diži se, kolačići, diži se! Verujte mi, radi… Nakon pečenja ostavite da se kolači ohlade u plehu prije nego što ih pospite šećerom u prahu i malo vanilije. Tek kada dođu do stanja potpune hladnoće, možete početi da ih slažete jedno na drugo.
Dozvolite mi da pojasnim da se neću truditi savjetovati da ne uživate u toplom tijestu, jer znam da nećete obratiti pažnju na moje riječi. Ipak, moram naglasiti da je mješavina džema od šljiva, limuna, masti i džema od šljiva zaista divna.

Dodatak rakije kolačima daje jedinstven i osvježavajući okus, bez vidljivog prisustva alkohola, samo zadivljujuću aromu. Za nas kao djecu to nikada nije bilo pitanje, a ni sada nas ne zanima. Napominjemo da se salašnjake prije pečenja mogu zamrznuti tako što ćete ih staviti na tepsije, a zatim prebaciti u kutije ili vrećice. Preporučuje se da se odmrznu prije pečenja radi optimalnog ukusa, iako se mogu peći i direktno iz zamrzivača. Upamtite, kada čistite masno posuđe, uzmite si vremena i nemojte odmah žuriti da ih perete. Umjesto toga, pokušajte nanijeti preostalu masnoću na ruke i dozvoliti vašoj koži da je u potpunosti apsorbira. Kako biste spriječili bilo kakav nered, razmislite o tome da na rukama nosite stare pamučne čarape ili rukavice. Ova metoda čini čuda za osobe sa suhom kožom na rukama. Kada to učinite, jednostavno isperite ruke mlakom vodom – sapun nije potreban.