Sol je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprečava rast bakterija, dok je ocat poznat po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima.

Postoji mnogo savjeta za čišćenje vaše kuće koji uključuju neočekivane metode i sastojke koji bi nam trebali učiniti mnogo lakšim. Među njima smo naišli na savjet za čišćenje kuhinjskih sunđera. Preporučuje se da prije pranja posuđa kuhinjski sunđer pospite malo soli i prelijte ga sirćetom. Pitate se zašto je to potrebno? Navodi se da je to zbog dezinfekcije, iskorenjivanja klica i održavanja higijene.

Sol je prirodno antibakterijsko sredstvo koje sprječava rast bakterija, dok je ocat poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. U kombinaciji sa solju pojačava se učinak dezinfekcije. Sirće takođe pomaže u rastvaranju čestica hrane i masnoće, ostavljajući sunđer čistim i bez mirisa.

Dakle, mokri sunđer obilno pospite solju, prelijte bijelim sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim ponovite postupak na drugoj strani i isperite čistom vodom. Sunđer je tada spreman za ponovnu upotrebu i preporučuje se da ga na ovaj način perete barem jednom sedmično. Treba napomenuti da nakon pranja posuđa sunđer treba isprati toplom vodom i potpuno osušiti, jer bakterije brže rastu u vlažnom okruženju. No, unatoč ovim mjerama opreza, spužve za pranje posuđa i dalje treba redovito mijenjati, najbolje svaka dva do četiri tjedna, prenosi Jutarnji.hr.