Ramzan Kadirov, je najpoznatiji lider Čečenije, i zvanično je imenovao svog 15-godišnjeg sina Adama Kadirova za šefa svog bezbednosnog tima. Zamid Čalajev, istaknuta bezbednosna ličnost u Čečeniji, nedavno je otkrio da je Adam Kadirov izabran za šefa bezbednosnog odeljenja čečenskog lidera.
Adama, koji ovog mjeseca puni 16 godina, pristalice čečenskog lidera pozdravljaju zbog njegove hrabrosti i primaju čestitke za novu funkciju. Postupci mlađeg Kadirova u septembru izazvali su široku osudu kako globalnih zajednica, tako i određenih prokremljskih frakcija. To se dogodilo nakon što je njegov otac podijelio video na društvenim mrežama koji prikazuje Adama Kadirova kako fizički napada zatvorenika koji je optužen da je spalio Kuran udarcima šakama i nogama.
Tokom događaja, Ramzan Kadirov, koji je blizak Putinu, izrazio je ponos na svog sina i divljenje Adamu zbog oličenja vrijednosti integriteta, samopoštovanja i zaštite svoje vjere. Nedavno je agencija RIA objavila da je u oktobru Adam Kadirov dobio titulu Heroja Čečenije. Uprkos zahtjevima za komentar od Reutersa, ured za štampu Ramzana Kadirova još uvijek nije odgovorio. Ramzan Kadirov je predložio da pojedinci koji su u nedjelju podstakli nered u Dagestanu svoju energiju usmjere prema Ukrajini umjesto da izazivaju haos. Predsjednik Čečenije je izrazio dobrodošlicu žaru i želji da se suprotstavi neprijatelju, ali je naglasio važnost usmjeravanja te energije ka pravom cilju: Ukrajini. Prema izvještajima RIA Novosti, on je Ukrajinu označio kao pravi izvor zala protiv kojih se mora boriti, navodeći njihovu podršku ubijanju Palestinaca i njihovu povezanost sa pravim satanistima, fašistima i slugama Iblisa.
On je u svojoj poruci na Telegram kanalu savjetovao mlade ljude da pažljivo razmotre posljedice svojih postupaka prije nego što preduzmu bilo kakve drastične mjere. Prema riječima čečenskog lidera, impulzivne akcije rijetko daju pozitivne rezultate. Tokom vikenda, stanovnici Mahačkale upali su na pistu aerodroma nakon što je avion sleteo iz Tel Aviva. Prema nedavnim izvještajima, postojale su indicije da je potraga bila usmjerena na dolazne izraelske državljane, što je kasnije dovelo do početka nasilnih protesta. Prema nedavnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, pokrenute su pravne radnje protiv pojedinaca umešanih u nemire velikih razmera, a preko 150 učesnika navedenih događaja identifikovano je kao aktivne strane u neredima. Na osnovu najnovije statistike Glavne uprave unutrašnjih poslova Severno-kavkaskog federalnog okruga, saopšteno je da su uhapšene ukupno 83 osobe.